ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ανακαλεί τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν

Η Τουρκία ανακαλεί τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν
REUTERS/ AMMAR AWAD

Την ανάκληση των αδειών όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα, οι υποστηρικτές του οποίου κατηγορούνται για την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα, αποφάσισε η αρμόδια τουρκική αρχή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι έλαβε την απόφαση σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα στις 15 Ιουλίου.

Η Τουρκία θεωρεί ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβονται οι ακόλουθοι του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ζητά την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι το οποίο αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ζητά αποδείξεις και όχι απλούς ισχυρισμούς.

Σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί και πρυτάνεις πανεπιστημίων

Σε διαθεσιμότητα έθεσε το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας 15.200 εργαζόμενους την Τρίτη, τους οποίους κατηγορεί για σύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Επιπλέον, το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια. Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετέδωσε το TRT.

Επιπλέον, 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των γενικότερων εκκαθαρίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, με περίπου 9.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και άνθρωποι των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ