ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Μαζική διαδήλωση στη Σαναά υπέρ των Παλαιστινίων

Υεμένη: Μαζική διαδήλωση στη Σαναά υπέρ των Παλαιστινίων
Υποστηρικτές των Χούτι φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια παλαιότερης διαμαρτυρίας κατά των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα AP Photo / Hani Mohammed

Ένα τεράστιο πλήθος στην Υεμένη συμμετείχε σήμερα Παρασκευή (5/1) σε πορεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας στη Σαναά, την πρωτεύουσα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, όπως δείχνουν πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς οι αντάρτες οργανώνουν κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις στη Σαναά. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, πολλαπλασιάζουν επίσης τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις πυραύλων που αναχαιτίστηκαν στη ζώνη αυτή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι, τον Μοχάμαντ Άμπντελ Σαλάμ, η σημερινή διαδήλωση ήταν «η μεγαλύτερη» που έχει γίνει μέχρι τώρα. «Συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι», υποστήριξε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ των Παλαιστίνιων. Το πλήθος φώναζε «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Ένας φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι είδε ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων οπλοφορούσαν.

Ογκώδεις διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ