ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, του National Rifle Association (NRA), ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 5/1 την παραίτησή του, τρεις ημέρες πριν την έναρξη στη Νέα Υόρκη δίκης στην οποία κατηγορείται για διαφθορά.

Ο 74χρονος Γουέιν ΛαΠιέρ εγκαταλείπει τα καθήκοντά του στις 31 Ιανουαρίου, αφού διετέλεσε επικεφαλής του NRA για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, από το 1991.

Η παραίτησή του ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη αστικής δίκης στη Νέα Υόρκη στην οποία βρίσκεται κατηγορούμενος μαζί με άλλα στελέχη του NRA για κατάχρηση πόρων της οργάνωσης.

«Ήμουν μέλος αυτής της οργάνωσης το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου και δεν θα σταματήσω ποτέ να στηρίζω το NRA και τη μάχη του προς υπεράσπιση της Δεύτερης Τροπολογίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Περήφανος για όλα όσα καταφέραμε, ανακοινώνω την παραίτησή μου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το πάθος μου για τον σκοπό μας παραμένει τόσο ισχυρό όσο ήταν πάντα».

Ο ΛαΠιέρ επικαλέστηκε λόγους υγείας για την παραίτησή του.

Τη Δευτέρα ξεκινά δίκη στην οποία κατηγορείται μαζί με άλλα τρία πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του NRA ότι παραβίασε τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς κατηγορεί επίσης τα στελέχη του NRA ότι καταχράστηκαν εκατομμύρια δολάρια της οργάνωσης για προσωπικά τους έξοδα.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο Γουίλσον Φίλιπς, ο Τζόσουα Πάουελ και ο Τζον Φρέιζερ, αν και η Τζέιμς έχει χαρακτηρίσει τον ΛαΠιέρ «κεντρικό πρόσωπο» στην υπόθεση.

Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την παραίτηση του ΛαΠιέρ «σημαντική νίκη», όμως πρόσθεσε ότι το γραφείο της θα «πιέσει για να υπάρξει λογοδοσία». «Η υπόθεσή μας θα προχωρήσει και ανυπομονούμε να αποδείξουμε τα στοιχεία στο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Υπό την ηγεσία του ΛαΠιέρ το NRA έγινε ένα εξαιρετικά δραστήριο λόμπι και μια από τις ισχυρότερες πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Βασίζεται στην ένθερμη υποστήριξη και μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα.

Το NRA χρηματοδοτεί άμεσα πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς που το στηρίζουν: για παράδειγμα κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μέλη του NRA έχουν μειωθεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε το 2022 ότι τα έσοδα του λόμπι —το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία προέρχεται από τις συνδρομές των μελών του— μειώθηκαν κατά 23% από το 2016 ως το 2020.

Το 2018 το NRA είχε έξι εκατομμύρια μέλη. Τρία χρόνια αργότερα ο ΛαΠιέρ δήλωσε ότι ο αριθμός τους έπεσε κάτω από τα 4,9 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ