ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθηλώνει τα αεροπλάνα της μετά την αποκόλληση παραθύρου η αεροπορική εταιρία

ΗΠΑ: Καθηλώνει τα αεροπλάνα της μετά την αποκόλληση παραθύρου η αεροπορική εταιρία
AP Photo/Ted S. Warren, File

Την απόφαση να καθηλώσει όλα τα  Boeing 737 Max 9 του στόλου της πήρε η  Alaska Airlines μετά την αποκόλληση παραθύρου από αεροπλάνο αυτού του τύπου, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στις ΗΠΑ

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Πόρτλαντ, από όπου είχε απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής (5/1) με τελικό προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια. Επιβάτες περιέγραψαν ότι ένα παράθυρο και τμήμα της ατράκτου αποκολλήθηκαν μετά την απογείωση.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν μία τρύπα στην άτρακτο του αεροπλάνου, ενώ είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σε ανακοίνωση έκανε λόγο για «πρόβλημα με τη συμπίεση» που ανέφερε το πλήρωμα και για αυτό έγινε αναγκαστική προσγείωση.

«Ήταν πραγματικά απότομο. Μόλις έφτασε σε ύψος και το παράθυρο/τοίχος απλά έσκασε και δεν το πρόσεξα μέχρι που έβγαλαν τις μάσκες οξυγόνου», δήλωσε ένας από τους επιβάτες ο Κάιλ Ρίνκερ, στο CNNi.

Ο Έβαν Σμιθ, επιβάτης της πτήσης, δήλωσε στο δίκτυο KPTV του CNNi ότι καθόταν τουλάχιστον έξι σειρές μπροστά από το τμήμα όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

«Υπήρξε ένας πολύ δυνατός κρότος προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου και ένας θόρυβος που έπεσε και όλες οι μάσκες έπεσαν», είπε.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Σε ανακοίνωσή της, η Alaska Airlines δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Boeing για να κατανοήσει τι συνέβη στην πτήση 1282. Το αεροσκάφος είναι ένα 737-9 Max που έλαβε το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του στις 25 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με την FAA.

Ο καθηλωμένος στόλος των 65 αεροσκαφών Boeing 737-9 της αεροπορικής εταιρείας αναμένεται να υποβληθεί σε πλήρη συντήρηση και επιθεωρήσεις ασφαλείας τις επόμενες ημέρες προτού επανέλθει σε λειτουργία, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

«Η καρδιά μου συμπαραστέκεται σε όσους βρίσκονταν σε αυτή την πτήση - λυπάμαι πολύ για όσα βιώσατε», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Alaska Airlines Μπεν Μινιτσούτσι.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «κάθε αεροσκάφος θα επιστρέψει στην υπηρεσία μόνο μετά την ολοκλήρωση επιθεωρήσεων ασφάλειας και συντήρησης».

Τι συνέβη

Όταν έφτασε στα 16.000 πόδια, περίπου έξι λεπτά μετά την απογείωση, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία και γύρισε προς το αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, σύμφωνα με το FlightAware. Απογειώθηκε στις 17:07 και έκανε αναγκαστική προσγείωση στις 17:26.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μοντέλο 737 της Boeing και χρησιμοποιείται συχνά σε εγχώριες πτήσεις στις ΗΠΑ. Δύο Max 8 συνετρίβησαν το 2018 και το 2019, με συνέπεια να σκοτωθούν 346 άνθρωποι, τραγωδίες που οδήγησαν στην καθήλωση όλων των Max 8 και Max 9 για περίπου δύο χρόνια. Επέστρεψαν στους αιθέρες μετά τις αλλαγές που έκανε η Boeing στο σύστημα αυτόματου πιλότου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ