ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ήθελαν να κατεδαφίσουν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί - Γλίτωσε στο παρά πέντε

Γαλλία: Ήθελαν να κατεδαφίσουν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί - Γλίτωσε στο παρά πέντε
H Μαρί και ο Πιερ Κιουρί στο εργαστήριο τους AP Photo, file

Στο παρά πέντε γλίτωσε την κατεδάφιση το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στο Παρίσι

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας παρενέβη την τελευταία στιγμή για να αναστείλει την κατεδάφιση με ακτιβιστές, που παλεύουν για να κηρυχθεί ιστορικό μνημείο, να λένε ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Οι μπουλντόζες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian επρόκειτο να μετακινηθούν στην οδό ντ' Ουλμ 26 στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού, τη Δευτέρα (8/1) για να γκρεμίσουν ένα από τα τρία κτήρια που αποτελούσαν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στο Παρίσι.

Το κτήριο είχε προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού έργου που απειλεί επίσης τα δέντρα φλαμουριάς και πλατάνου που είχε φυτέψει η βραβευμένη δύο φορές με Νόμπελ επιστήμονας.

Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής ήρθε μετά από αίτηση και εκκλήσεις προς τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, και υπουργούς της κυβέρνησης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (5/1), η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, δήλωσε ότι η κατεδάφιση «αναστέλλεται» μετά από διαβούλευση με το Ινστιτούτο Κιουρί, στο οποίο ανήκει το ακίνητο, ώστε «να δοθεί χρόνος για να εξεταστούν ... τυχόν εναλλακτικές λύσεις».

Ο Μπαπτίστ Τζιανεσέλι ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για μην αναλάβουν έργο οι μπουλντόζες, δήλωσε ότι τα νέα της τελευταίας στιγμής ήταν «φανταστικά», αλλά η εκστρατεία θα συνεχιστεί.

«Η κατεδάφιση που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα εμποδίστηκε, αλλά η απειλή δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, όσο το κτίριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», τόνισε.


«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ιστορικό κτίριο, αλλά για ένα από τα τελευταία σύμβολα της Μαρί Κιουρί, της πιο επιφανής γυναίκας της εποχής μας, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος», πρόσθεσε για να καταλήξει.

«Είναι αδιανόητο. Όλος ο χώρος θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικός. Τα κτίρια που συνδέονται με τον Λουί Παστέρ καταχωρήθηκαν στον κατάλογο το 1981, αλλά όχι εκείνα που συνδέονται με τη Μαρί Κιουρί. Όλος ο χώρος θα πρέπει να προστατευθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ