ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν: Γάζα, Ουκρανία, Σουηδία στο ΝΑΤΟ και F-16 είχε το «μενού»

Συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν: Γάζα, Ουκρανία, Σουηδία στο ΝΑΤΟ και F-16 είχε το «μενού»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν @SecBlinken (φωτογραφία από τα social media του Αντονι Μπλινκεν)

Για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας,  τις απώλειες αμάχων και το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνομίλησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και την ανάγκη εργασίας για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Τέλος, ο Αντόνι Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται για τρίτη φορά σε τουρκικό έδαφος για το θέμα της Γάζας, αλλά κυρίως για να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική ηγεσία, ώστε να τελειώνει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 16 Ιανουαρίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο έτος, άρα αυτή θα ήταν λογικά μια ημερομηνία που θα μπορούσε να συζητηθεί και να κυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, πριν εγκριθεί τελικά από τον Τούρκο πρόεδρο. Όμως η Σουηδία συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι συνεχείς αναβολές να έλθει το θέμα στο Κογκρέσο έχουν κάνει την Άγκυρα να χάσει την υπομονή της. «Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί. Αναμένουμε να γίνουν θετικά και συγκεκριμένα βήματα και να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ