ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Κουρούμ: Το προφίλ του εκλεκτού του Ερντογάν και αντιπάλου του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές

Μ. Κουρούμ: Το προφίλ του εκλεκτού του Ερντογάν και αντιπάλου του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές
AP

Τον 48χρονο πολιτικό, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ, βάζει απέναντι από τον Ιμάμογλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης.

Το όνομα του ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως υποψήφιο για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 31 Μαρτίου 2024.

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είναι η ρεβάνς του 2019, τότε που η κεμαλική αντιπολίτευση κατέκτησε τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι στην τουρκική πολιτική σκηνή, η Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων είναι το «κλειδί» της εξουσίας για ολόκληρη τη χώρα.

Ποιο είναι το προφίλ του υποψηφίου δημάρχου Κωνσταντινούπολης και εκλεκτού του Τούρκου προέδρου

Ο Μουράτ Κουρούμ 48χρόνων είναι βουλευτής Κωνσταντινούπολης και μηχανικός, ενώ είχε διατελέσει υπουργός από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 στην προηγούμενη κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Μουράτ Κουρούμ, ως πρώην υπουργός Πολεοδομίας, πιστώνεται το πρόγραμμα της ταχείας ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6η Φεβρουαρίου στην ανατολική Τουρκία.

Η εμπειρία του στην ανοικοδόμηση αστικών περιοχών και τα προγράμματα αστικής ανάπλασης που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα προβάλλει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τη θωράκιση της Κωνσταντινούπολης έναντι του επικείμενου μεγάλου σεισμού που προβλέπουν οι σεισμολόγοι.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Άγκυρα και αποφοίτησε στη συνέχεια από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Σέλτσουκ.

Από το 1999 έως και το 2005, εργάστηκε ως μηχανικός στον τομέα των κατασκευών, ενώ από το 2006 έως το 2018 υπηρέτησε από διάφορες επιτελικές θέσεις στην κρατική Διεύθυνση Κοινωνικής Στεγαστικής (ΤΟΚΙ).

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο σημερινός δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHΡ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την διεκδίκηση της ηγεσίας του CHΡ, προκειμένου υπερασπιστεί τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, η απώλεια του οποίου θα αφήσει βαθύ τραύμα, με δυσβάσταχτες πολιτικές επιπτώσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ