ΚΟΣΜΟΣ

Λόιντ Όστιν: Αναταράξεις στις ΗΠΑ για την κρυφή νοσηλεία του υπουργού Άμυνας

Λόιντ Όστιν: Αναταράξεις στις ΗΠΑ για την κρυφή νοσηλεία του υπουργού Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Cliff Owen

Μέχρι το Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν φτάνει η αναταραχή που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η απόφαση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να κρατήσει κρυφή την νοσηλεία του και την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση.   

Και μπορεί ο ίδιος ο Όστιν να ανέλαβε την ευθύνη για την μυστικοπάθεια λέγοντας ότι θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα την υπόθεση, αλλά το μυστήριο παραμένει.

Άγνοια για το που βρισκόταν ο υπουργός του ο οποίος συμμετείχε τηλεφωνικά ή μέσω αντικαταστάτη σε κρίσιμες συσκέψεις είχε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος που είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε στιγμή που βρίσκεται και τι κάνουν οι υπουργοί του πολύ περισσότερο δε όταν μιλάμε για τον επικεφαλής της Άμυνας της χώρας. Το Πεντάγωνο δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους για τρεις ολόκληρες μέρες ότι ο Όστιν μεταφέρθηκε στο κέντρο Ουόλτερ Ριντ τη Πρωτοχρονιά με επιπλοκές μετά από επέμβαση. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ενημέρωσε τον Μπάιντεν στις 4 Ιανουαρίου ενώ το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου με το Κογκρέσο να ενημερώνεται 15 λεπτά νωρίτερα.

Ακόμη και τώρα, ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν έχει απαντήσει για ποιο λόγο νοσηλεύτηκε ο Όστιν, αν η κατάστασή του του επέτρεπε να ασκεί τα καθήκοντά του ή πότε θα πάρει εξιτήριο. Κάποιοι υπάλληλοι του Πενταγώνου νόμιζαν ότι ήταν σε διακοπές ενώ καλά πληροφορημένες πηγές από το Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν πλήρη εικόνα για την κατάστασή του.

Με την απόφασή του αυτή ο Όστιν δεν έφερε σε δύσκολη θέση μόνο στον εαυτό του, αλλά και τον πολιτικό του προϊστάμενο, Τζο Μπάιντεν δίνοντας τροφή για σχόλια και κριτική στους πολιτικούς του αντιπάλους και στα μέσα σε μια προεκλογική χρονιά. Επιπλέον έσπασε τον άγραφο κανόνα που θέλει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να είναι οικογένεια και η οικογένεια πρέπει πάντα να ξέρει όπως τόνισε πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ακόμα και αν η θέση του δεν κινδυνεύει προς το παρόν είναι βέβαιο ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ευχαριστημένος μαζί του για τον τρόπο που τον εξέθεσε και θα πέσουν κεφάλια και κυρίως του ατόμου που αποφάσισε να κρύψει την κατάστασή του. Μάλιστα προκαλεί και εντύπωση το γεγονός ότι ο Πλανητάρχης δεν γνώριζε καθώς οι δεσμοί των δύο ανδρών είναι στενοί καθώς ο Όστιν ήταν στον Αφγανιστάν την ίδια περίοδο με τον Μπο Μπάιντεν που χάθηκε τόσο πρόωρα από καρκίνο στον εγκέφαλο και τους συνέδεε φιλία.

Η νοσηλεία του Όστιν έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο για τον στρατό, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από υποστηριζόμενους από το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Την Πέμπτη (4/1), οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη μιας τρομοκρατικής ομάδας στο Ιράκ που είχε ως στόχο το αμερικανικό προσωπικό στη Μέση Ανατολή. ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Δεν υπάρχει τυποποιημένο πρωτόκολλο για το πότε πρέπει να ανακοινωθεί η νοσηλεία ή η προσωρινή αδυναμία ενός υπουργού Άμυνας να κάνει τη δουλειά του, δήλωσε ο Μπραντ Κάρσον, πρώην υφυπουργός και επικεφαλής της διοίκησης του στρατού, αν και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης του Όστιν. Εάν ο Όστιν ήταν ανίκανος, το Κογκρέσο θα ήθελε σίγουρα να το μάθει. Αλλά αν ήταν ακόμη ικανός να λαμβάνει αποφάσεις, ακόμη και υπό την επίβλεψη γιατρού, «δεν νομίζω ότι το Κογκρέσο πρέπει να ενημερώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ο Όστιν είναι γνωστός ότι αγαπά την ιδιωτικότητα και συχνά απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας ως στρατηγός τεσσάρων αστέρων και τώρα ως επικεφαλής του Πενταγώνου. Αν και ασχολείται με τον Τύπο, αποστρέφεται να μιλά τακτικά με τα μέσα ενημέρωσης, προτιμώντας να διατηρεί την επιρροή του εντός της διοίκησης μένοντας μακριά από τα πρωτοσέλιδα. Αυτή η στρατηγική έχει λειτουργήσει καλά γι' αυτόν, καθώς έχει διατηρήσει την εμπιστοσύνη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στη διατήρηση της δυτικής υποστήριξης για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ