ΚΟΣΜΟΣ

DW: Πυρά της βρετανικής αντιπολίτευσης κατά Σούνακ για τις πρόσφατες πλημμύρες

DW: Πυρά της βρετανικής αντιπολίτευσης κατά Σούνακ για τις πρόσφατες πλημμύρες
Απραξία στη διαχείριση της κρίσης από τις πλημμύρες καταλογίζει η αντιπολίτευση στον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. AP Photo/Frank Augstein, Pool

Απραξία στη διαχείριση της κρίσης από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη νότια Βρετανία καταλογίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Την ίδια στιγμή το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο καταγράφει περιορισμό των αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle,η κακοκαιρία Χενκ μπορεί να πέρασε για τη Βρετανία, όμως οι καταστροφές που προκάλεσε δεν περιορίζονται μόνο σε υλικό επίπεδο.

Ο πολιτικός αντίκτυπος είναι εμφανής και οι αντιδράσεις των κομμάτων ολοένα και εντονότερες καθώς η χώρα βρίσκεται στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές στα τέλη του 2024. Αναλυτικά το ρεπορτάζ της DW:

Πρακτικά ακόμα και σήμερα, οι Βρετανοί πολίτες Αγγλίας και Ουαλίας βρίσκονται υπό τον φόβο νέων πλημμυρών – παρά το πέρας της κακοκαιρίας – με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης να μεταφέρει συνεχώς μεταξύ κόκκινου και πορτοκαλί συναγερμού περίπου 350 περιοχές.

AP Photo/Frank Augstein

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.800 σπίτια πλημμύρισαν κυρίως στη κεντρική, ανατολική και νότια Αγγλία ενώ η μετακίνηση έχει γίνει τόσο δύσκολη καθώς τόσο το οδικό δίκτυο όσο και κάποια τμήματα του Εθνικού Σιδηρόδρομου έχουν υποστεί ζημιές.

Η βροχή μπορεί να μην είναι κάτι ασυνήθιστο για την χώρα όμως η προφύλαξη από αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να μην συμπεριλαμβάνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το μοτίβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να επιβιώσει από τις βολές των αντίπαλων ηγετών.

Κοιμάται στο τιμόνι της χώρας ο Σούνακ;

Το κόμμα των Φιλελευθέρων ζήτησε αρχικά από τον Σούνακ να επισκεφτεί κάποιες από τις πληγείσες περιοχές «ώστε να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από αυτές τις πλημμύρες».

Σε αυστηρότερο τόνο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό περισσότερα. Μεταξύ των δηλώσεων κάποιοι βουλευτές υποστήριξαν ότι ο Σούνακ κοιμάται την ώρα που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Παράλληλα, ζήτησαν να οργανώσει μια έκτακτη ομάδα δράσης, τύπου Cobra meeting, δηλαδή μια σύσκεψη εθνικού ενδιαφέροντος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Σούνακ από την πλευρά του επεσήμανε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός για τις πλημμύρες Ρόμπι Μουρ τόνισε ότι αυτές τις ημέρες βρισκόταν σε «απίστευτα στενή επαφή» με τον πρωθυπουργό.

Πρόγραμμα στήριξης πλημμυροπαθών

Επιπρόσθετα μόλις χθες άνοιξε το πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης των πλημμυροπαθών. Συγκεκριμένα τα περισσότερα νοικοκυριά θα μπορούν άμεσα να διεκδικήσουν έως 500 λίρες για τα πρώτα έξοδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν έως και 2.500 λίρες ενώ οι αγρότες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ως και 25.000 λίρες.

Αναγκαστικές περικοπές λόγω πληθωρισμού

Μέχρι στιγμής το μέγεθος των καταστροφών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό καθώς και τις επόμενες ημέρες η χώρα θα βρίσκεται υπό το κίνδυνο επιπλέον πλημμυρών.

Πάντως, έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου (National Audit Office) από τον Νοέμβριο «καίει» την κυβέρνηση Σούνακ σχετικά με το αντιπλημμυρικό της πλάνο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση - παρά τις δεσμεύσεις - θα προστατεύσει σχεδόν τα μισά σπίτια από όσα προγραμμάτιζε, από 336.000 επιπλέον σπίτια σε μόλις 200.000.

Το πλάνο αφορά το διάστημα 2021 – 2027, ενώ και η Περιβαλλοντική Υπηρεσία (ΕΑ), στο ίδιο κυβερνητικό σχέδιο, αφαίρεσε 500 από τα 2. 000 αντιπλημμυρικά έργα που αρχικά είχαν προαναγγελθεί για τις πλημμύρες και την διάβρωση των ακτών.

Η κυβέρνηση Σούνακ κατηγόρησε τον αυξανόμενο πληθωρισμό για τις περικοπές των στόχων ενώ υποστήριξε ότι η κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος διπλασιάστηκε στα 5,2 δισεκατομμύρια λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ