ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα προς Ερντογάν: Να σεβαστείτε τις δημοκρατικές αξίες

Ομπάμα προς Ερντογάν: Να σεβαστείτε τις δημοκρατικές αξίες
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σε πρόσφατη ενημέρωση των συντακτών για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 REUTERS/Yuri Gripas

Να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες, προέτρεψε ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο άντρες συζήτησαν την υπόθεση Γκιουλέν, καθώς –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τζος Έρνεστ (Josh Earnest)– η τουρκική κυβέρνηση έχει παραδώσει υλικό σε ηλεκτρονική μορφή στην Ουάσιγκτον, το οποίο μελετάται από τις αμερικανικές αρχές.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα έκδοσης, αυτό θα εξεταστεί σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Με τον Ερντογάν να κλίμακώνει τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Πρόσφερε δε βοήθεια στις τουρκικές αρχές για τις έρευνες που διεξάγονται.

Μεταδίδοντας την είδηση, το CNN Türk διευκρινίζει ότι δεν έχει αποσταλεί αίτημα έκδοσης.]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ