ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απελευθέρωση 11 καταδικασθέντων για ομαδικό βιασμό

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απελευθέρωση 11 καταδικασθέντων για ομαδικό βιασμό
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, ακύρωσε σήμερα Δευτέρα 8/1 την απελευθέρωση 11 καταδικασθέντων σε υπόθεση ομαδικού βιασμού, δίνοντας εντολή να επιστρέψουν σε καθεστώς κράτησης.

Οι 11 άνδρες είχαν κριθεί ένοχοι για τον ομαδικό βιασμό της Μπιλκίς Μπάνο, μιας εγκύου, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ το 2002, στη διάρκεια κάποιων από τις χειρότερες διαθρησκευτικές ταραχές που έχουν σημειωθεί από την ανεξαρτησία της χώρας.

Η Μπιλκίς Μπάνο και δύο από τα παιδιά της ήταν οι μόνοι που επέζησαν από ομάδα μουσουλμάνων που δέχθηκε επίθεση από πλήθος ινδουιστών στο κρατίδιο αυτό. Επτά από τους 14 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν τότε ήταν μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων και η ηλικίας 3 ετών κόρη της.

Οι 11 καταδικασθέντες απελευθερώθηκαν τον Αύγουστο του 2022 κατόπιν σύστασης ομάδας ειδικών της κυβέρνησης του κρατιδίου. Αυτοί θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στη φυλακή εντός δύο εβδομάδων, βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχει την έδρα του στο Νέο Δελχί.

«Το αίτημά τους για την προστασία της ελευθερίας τους απορρίφθηκε», ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η διατήρηση της ελευθερίας τους δεν θα ήταν συμβατή με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι τα «επιχειρήματα που απευθύνονται στο συναίσθημα είναι κενά μπροστά στα γεγονότα».

Σκληρή περιφρόνηση των γυναικών

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν επικεφαλής του κρατιδίου Γκουτζαράτ όταν σημειώθηκαν οι ταραχές αυτές το 2002.

Ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έκλεισε τα μάτια στις ταραχές, αλλά απαλλάχθηκε το 2012, δύο χρόνια προτού το κόμμα του, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) κατακτήσει την εξουσία σε εθνικό επίπεδο.

Οι καταδικασθέντες είχαν υποδοχή ηρώων όταν αφέθηκαν ελεύθεροι και βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ έδειχνε συγγενείς και υποστηρικτές τους να τους υποδέχονται με γλυκά και λουλούδια.

Η απελευθέρωσή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, πολύ περισσότερο καθώς συνέπεσε με τους εορτασμούς για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, κατά τις οποίες ο Μόντι μίλησε για την ασφάλεια των γυναικών.

«Η απελευθέρωση αυτών των καταδίκων μου στέρησε την ηρεμία και κλόνισε την εμπιστοσύνη μου στη δικαιοσύνη», σημείωνε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Μπάνο.

«Η θλίψη μου και η πίστη μου που κλονίστηκε δεν βαραίνουν μόνον εμένα την ίδια, αλλά όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη στα δικαστήρια», υπογράμμιζε.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο χαιρέτισε την σημερινή απόφαση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι καταδεικνύει «σκληρή περιφρόνηση των γυναικών» από το BJP.

«Η Ινδία δεν θα επιτρέψει η αρχή της δικαιοσύνης να εξαρτάται από τη θρησκεία ή την κάστα του θύματος ή του δράστη ενός εγκλήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Πάουαν Κέρα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ