Ολάντ: Μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε δεν μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή
Μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί» να επαναφέρει την ποινή του θανάτου, όπως σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Μια χώρα η οποία (...) θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της», είπε ο Ολάντ.
«Αυτό που ζητούμε τώρα είναι α μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα να συμμορφώνονται προς το δίκαιο», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία εναντίον μιας γενικευμένης καταστολής και της επαναφοράς της θανατικής ποινής, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει το «κράτος του δικαίου».
Η Άγκυρα είχε καταργήσει την ποινή του θανάτου το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στήριξη στην Ουκρανία και ενότητα μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ ζητά ο Μακρόν
14:09
OpenAI: Σε «κόκκινο συναγερμό» το ChatGPT λόγω Gemini 3 - «Να κινηθούμε ταχύτερα»
14:05
Τον Δεκέμβριο η απόφαση της Κομισιόν για τις πωλήσεις κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2035
14:02
Byron: Οκτώ περιοχές στο πέρασμα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες – Πότε υποχωρεί (pics - vids)
14:00