ΚΟΣΜΟΣ

«Τεχνικά προβλήματα» αναβάλλουν την αποστολή «Peregrine Lander» των ΗΠΑ στο φεγγάρι

«Τεχνικά προβλήματα» αναβάλλουν την αποστολή «Peregrine Lander» των ΗΠΑ στο φεγγάρι
Προσομοίωση της αποστολής Astrobotic Technology via AP

Αναβάλλεται η ειδική αποστολή «Peregrine Lander» των ΗΠΑ στο φεγγάρι μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Peregrine» τη Δευτέρα (8/1).

Η εταιρεία «Astrobotic» που βρίσκεται πίσω από την αποστολή ανακοίνωσε πως λίγες ώρες μετά την απογείωσή του το σκάφος παρουσίασε μία «ανωμαλία», την οποία παρακολουθούν οι μηχανικοί της.

Η εκτόξευση ξεκίνησε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο Vulcan, όπως μεταδίδει το BBC.

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία σκοπεύει να γίνει η πρώτη αμερικανική αποστολή του τελευταίου μισού αιώνα, που θα πραγματοποιήσει ομαλή προσγείωση στη Σελήνη.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε ότι «όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά: Είχαν επικοινωνία με το Peregrine και όλα τα συστήματά της είχαν ενεργοποιηθεί και λειτουργούσαν όπως είχαν σχεδιαστεί».

«Δυστυχώς, τότε σημειώθηκε μια ανωμαλία, η οποία εμπόδισε την Astrobotic να επιτύχει έναν σταθερό προσανατολισμό προς τον ήλιο. Η ομάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα ενημερώσει σχετικά όταν θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα» συμπληρώνεται.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα διαστημόπλοια να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και οι μηχανικοί της Astrobotic έχουν πραγματοποιήσει πολλές δοκιμές για το πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε διάφορα σενάρια σφαλμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ