ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Φόβοι για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Όρμπαν την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ

Βρυξέλλες: Φόβοι για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Όρμπαν την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν AP Photo/Omar Havan

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  μετά την αποχώρηση του Σαρλ Μισέλ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ώρα που οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για το ενδεχόμενο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις αντιευρωπαϊκές του διαθέσεις, να αναλάβει την ηγεσία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την επιστροφή του στην εξουσία, το 2010, ο Όρμπαν έχει τακτικά διαφωνίες με τις Βρυξέλλες, για θέματα που κυμαίνονται από την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος έως την πολιτική μετανάστευσης, καθώς και τα δικαιώματα της LGBT+ κοινότητας. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση, τον Δεκέμβριο, αρνήθηκε να εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε πέρυσι την ανησυχία του για το ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Εάν δεν βρεθεί διάδοχος μέχρι τον Ιούνιο, οι ευρωπαϊκές διαδικασίες προβλέπουν, σε περίπτωση λήξης της θητείας λόγω κωλύματος, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον ηγέτη της χώρας που παρέχει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή προεδρεύει των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο μόνιμα σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και ο μόνος ηγέτης μεταξύ των 27 που διατήρησε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση τον Ιούλιο.

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, και την αποχώρησή του από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, πριν από τη λήξη της θητείας του τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι δυνατή η αλλαγή αυτών των διατάξεων «με απλή πλειοψηφία». «Εάν υπάρχει η επιθυμία να αποφευχθεί ο Βίκτορ Όρμπαν, υπάρχουν διαφορετικές πιθανές επιλογές», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

«Όλοι όσοι αναρωτιούνται αν ο Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ενδιάμεσο διάστημα εάν ο κ. Μισέλ γίνει ευρωβουλευτής: ας διατηρήσουμε τη στρατηγική μας ηρεμία», αντέδρασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ