ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσα: Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν συμφωνία αποναρκοθέτησης

Μαύρη Θάλασσα: Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν συμφωνία αποναρκοθέτησης
(Ukraine's Infrastructure Ministry Press Office via AP)

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Atanas Zaprianov θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα υπογράψει σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία επιχειρησιακής ομάδας για την καταπολέμηση θαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea) δήλωσε το κέντρο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.

Η δημιουργία της Ομάδας Δράσης Ναρκών Μαύρης Θάλασσας (MCM Black Sea) ξεκίνησε από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2023 με κύρια αποστολή τη διασφάλιση της ασφάλειας των οδών της Μαύρης Θάλασσας έναντι πλωτών ναρκών και την αντιμετώπιση της απειλής ναρκών που προέκυψε μετά την έναρξη της Ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δραστηριότητες της MCM στη Μαύρη Θάλασσα είναι εντελώς ειρηνικές και δεν στρέφονται εναντίον καμίας άλλης χώρας. Αναμένεται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, χωρίς να αντικαταστήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ και τις τρέχουσες δραστηριότητες αποτροπής και άμυνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε η Ρωσία, οδηγεί σε κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά τις μεταφορές, και για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι ναυτικές δυνάμεις των τριών χωρών θα εμπλακούν στην εξάλειψη των πλωτών ναρκών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Todor Tagarev.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ