ΚΟΣΜΟΣ

«Πιάστε τον αρχιτρομοκράτη» η εντολή στους καταδρομείς του Μαρμαρίς

«Πιάστε τον αρχιτρομοκράτη» η εντολή στους καταδρομείς του Μαρμαρίς
REUTERS/Murad Sezer

Εντολή να «πιάσουν έναν σημαντικό ηγέτη τρομοκρατών», είχαν οι στρατιώτες που εστάλησαν στη Μαρμαρίδα για να συλλάβουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι στρατιώτες δεν γνώριζαν ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος τους, ενώ είχαν άγνοια και για το πραξικόπημα, για το οποίο ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους προς το θέρετρο στο οποίο παραθέριζε ο Τούρκος πρόεδρος με την οικογένειά του.

Στην επιχείρηση «εξόντωσης» του Ερντογάν, φέρεται να εμπλέκεται και ο στρατιωτικός ακόλουθος του Τούρκου προέδρου, ο υπολοχαγός Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη, καθώς εκτιμάται ότι είχε σχέση με τους πραξικοπηματίες.

Ακόμη δύο αξιωματικοί τελούν υπό κράτηση, καθώς κατηγορούνται ότι είναι μεταξύ των υποκινητών του πραξικοπήματος. Μάλιστα οι Μετίν Λιντίλ και Μουχαρέμ Κοσέ, οδηγήθηκαν ήδη ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Οι εικόνες από το ξενοδοχείο στο οποίο βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος, μαρτυρούν τη σφοδρότητα της επίθεσης από τους πραξικοποιηματίες, ενώ και ο βομβαρδισμός που έγινε λίγες ώρες αργότερα στο παλάτι του «Σουλτάνου», δείχνουν ότι στόχος ήταν όντως ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star ανέφερε πως στην επιχείρηση κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα εμπλέκονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, πράγμα που αρνήθηκαν κατηγορηματικά μέσω της δικηγόρου τους που μίλησε στο CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ