ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη (pics & vid)

Σαν σήμερα ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη (pics & vid)
NASA

Στις 20 Ιουλίου του 1969, πριν δηλαδή από 47 χρόνια, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άκουγαν στις 10.56 π.μ. (ώρα Αμερικής) την ιστορική φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» (That’s one small step for man, one giant leap for mankind). Ο 39χρονος τότε, Νιλ Άρμστρονγκ, ένας πρώην πιλότος πολεμικών αεροσκαφών από το Οχάιο των ΗΠΑ, είχε μόλις πατήσει στη Σελήνη, 384.000 χλμ. μακριά από τη Γη, υλοποιώντας ένα όνειρο που πρωτοεξέφρασε ο Τζον Κένεντι.

25 Μαΐου 1961: «Πιστεύω ότι αυτό το έθνος πρέπει να αφιερωθεί σε έναν στόχο και να τον υλοποιήσει πριν το τέλος της δεκαετίας. Να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και να φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή του στη Γη». Ο Κένεντι μοιράζεται την επιθυμία του στο Κογκρέσο σε μια εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονταν αρκετά πίσω από τη Σοβιετική Ένωση σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία και την κούρσα για την «εξερεύνηση» του διαστήματος.

Τον Ιανουάριο του 1967, έπειτα από έξι χρόνια εντατικής δουλειάς, η NASA ζει «μαύρες» ημέρες. Κατά τη διάρκεια δοκιμών στο κέντρο ερευνών Κένεντι στη Φλόριντα, ξεσπά πυρκαγιά και τρεις αστροναύτες χάνουν τη ζωή τους.

Το πισωγύρισμα αυτό δεν πτόησε τους Αμερικανούς. Αντιθέτως... Τον Οκτώβριο του 1968, το Apollo 7 (η πρώτη επανδρωμένη αποστολή) μπαίνει σε τροχιά και ολοκληρώνει με επιτυχία δοκιμαστικά που θεωρούνταν απαραίτητα ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της αποστολής στη Σελήνη. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, τρεις αστροναύτες «επισκέπτονται» με το Apollo 8 τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ενώ τον Μάρτιο του 1969, το Αpollo 9 έκανε το πρώτο δοκιμαστικό στη σεληνάκατο ενόσω αυτή βρισκόταν σε τροχιά της Γης. Τον Μάιο του 2010, τέλος, στην αποστολή Apollo 10, το διαστημόπλοιο ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη.

16 Ιουλίου 1969: Στις 21.32 το Apollo 11 με πλήρωμα τους Neil Armstrong, Edwin Aldrin Jr. και Michael Collins εκτοξεύεται και έπειτα από 76 ώρες, μπαίνει σε τροχιά Σελήνης στις 19 Ιουλίου. Κατά την αποκόλληση της σεληνάκατου από το διαστημόπλοιο, ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το αυτόματο σύστημα πλοήγησης αχρηστεύεται από βλάβη και ο Άρμστρονγκ αναλαμβάνει να πιλοτάρει χειροκίνητα. Καταφέρνει τελικά να προσεληνώσει τη σεληνάκατο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς είχε καύσιμα για μόλις 30 δευτερόλεπτα. «Ο Αετός προσεληνώθηκε» λέει και στη NASA ενθουσιάζονται...

Αφού πατά πρώτα του αριστερό του πόδι και ακούγεται από τα χείλη του η γνωστή φράση, ο Armstrong καλωσορίζει στο έδαφος της Σελήνης και τον Aldrin που μαγεύεται. «Υπέροχη μοναξιά», αναφωνεί και στη συνέχεια οι δυο τους πιάνουν δουλειά. Συλλέγουν υλικό βάρους 22 κιλών και επιστρέφουν στη σεληνάκατο, αφού πρώτα έχουν καρφώσει στο έδαφος της Σελήνης μια αμερικανική σημαία και τοποθετήσει μια πλακέτα με το εξής μήνυμα...

«Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.»

(Here men from the planet Earth first set foot on the moon–July 1969 A.D–We came in peace for all mankind)

Οι δυο τους κάνουν τον πιο ξεχωριστό ύπνο της ζωής του, στο έδαφος της Σελήνης και στις 22 Ιουλίου ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Η Σεληνάκατος επανασυνδέεται την ίδια ημέρα με το διαστημόπλοιο Columbia, στο οποίο περιμένει ο Collins και τρεις μέρες μετά, στις 24 Ιουλίου, ο θαλαμίσκος τους προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Τζον Κένεντι δεν ζει για να νιώσει την υπερηφάνεια και τη συγκίνηση που νιώθουν οσοι υποδέχονται τους τρεις αστρονάυτες, ωστόσο τη λαχτάρα του πρώην προέδρου φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Ρίτσαρντ Νίξον...
«Ήταν η πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας ιστορίας από την εποχή της Δημιουργίας»...

* Με πληροφορίες από history.com, sansimera.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ