ΚΟΣΜΟΣ

Άννυ Νάιτινγκεϊλ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα μουσική παραγωγός του BBC Radio 1

Άννυ Νάιτινγκεϊλ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα μουσική παραγωγός του BBC Radio 1
Η Άννυ Νάιτινγκεϊλ facebook

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Άννυ Νάιτινγκεϊλ, η πρώτη γυναίκα μουσική παραγωγός και μακροβιότερη DJ του BBC Radio 1.

Η Άννυ Νάιτινγκεϊλ εντάχθηκε στο δυναμικό της εκπομπής το 1970 και παρέμεινε η μόνη γυναίκα στην πρώτη γραμμή του σταθμού για 12 χρόνια.

Ήταν γνωστή για το πάθος της για ένα ευρύ φάσμα μουσικής, υπερασπιζόμενη πολλά είδη μουσικής, από prog rock και punk μέχρι acid house and grime.

Παρέμεινε στον αέρα του σταθμού μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους.

Την είδηση θανάτου της επιβεβαίωσε η οικογένειά της, ανακοινώνοντας ότι η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2024 στο σπίτι της στο Λονδίνο, στη Βρετανία μετά από σύντομη ασθένεια, σύμφωνα με το BBC.

Η Άννυ Νάιτινγκεϊλ χαρακτηρίζεται, ως «πρωτοπόρος και πηγή έμπνευσης για πολλούς. Η παρόρμησή της να μοιραστεί αυτόν τον ενθουσιασμό με το κοινό παρέμεινε αμείωτη μετά από έξι δεκαετίες μετάδοσης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BBC παγκοσμίως».

Το πρόγραμμά της Άννυ Νάιτινγκεϊλ Presents περιλάμβανε τα «μεγαλύτερα μπάσα» του διάσημου θαυμαστή της χορευτικής μουσικής: η πιο πρόσφατη εκπομπή της, που μεταδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου, περιλάμβανε τραγούδια του Deadmau5 και ρεμίξ τραγουδιών των AJ Tracey και Jorja Smith και του Αμερικανού ράπερ Ice Spice.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, αποκάλεσε τη Νάιτινγκεϊλ «μια μοναδικά προικισμένη ραδιοφωνική παραγωγό που μας ευλόγησε με την αγάπη της για τη μουσική και το πάθος της για τη δημοσιογραφία, για περισσότερα από 50 χρόνια. Εκτός από πρωτοπόρος στη μουσική, υποστήριζε και ενθάρρυνε τις γυναίκες να ασχοληθούν με αυτή».

Ο επικεφαλής του BBC Radio 1, Aled Haydn Jones, δήλωσε ότι ο σταθμός είναι «συντετριμμένος» από την απώλεια της Νάιτινγκεϊλ, που θεωρούνταν πρωτοπόρος για τις γυναίκες. «Η Annie ήταν DJ παγκοσμίου κλάσης, ραδιοφωνική παραγωγός και δημοσιογράφος» είπε. «Χάσαμε έναν θρύλο και, χάρη στην Annie, τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια».

Η Άννυ Νάιτινγκεϊλ είχε δύο παιδιά, τον Alex και τη Lucy, από τον πρώτο της σύζυγο, συγγραφέα Gordon Thomas, με τον οποίο είχε χωρίσει το 1970. Ένας δεύτερος γάμος, με τον ηθοποιό Binky Baker στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατέληξε επίσης σε διαζύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ