ΚΟΣΜΟΣ

Μα πού πήγε το χιόνι; Άγονο, ξερό τοπίο μια από τις πιο διάσημες πίστες στα Ιμαλάια

Μα πού πήγε το χιόνι; Άγονο, ξερό τοπίο μια από τις πιο διάσημες πίστες στα Ιμαλάια
AP Photo / Dar Yasin

Σε άγονο και ξερό τοπίο έχει μεταβληθεί ένα από τα υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου στα Ιμαλάϊα, αφού δεν υπάρχει χιονόπτωση.

Αυτή την εποχή του χρόνου, οι πλαγιές του Gulmarg είναι συνήθως γεμάτες με snowboarders και σκιέρ, που εκμεταλεύονται το φρέσκο χιόνι του Ιανουαρίου που καλύπτουν κάθε χρόνο τα Ιμαλάια.

Όμως, όπως συμβαίνει με πολλούς δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για σκι αυτή τη στιγμή , αυτή η πόλη-θέρετρο στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία αντιμετωπίζει έλλειψη χιονιού λόγω ασυνήθιστα ξηρού καιρού, απογοητεύοντας τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους τουριστικούς φορείς.

Το χιονοδρομικό κέντρο Gulmarg – ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο – βρίσκεται στην οροσειρά Pir Panjal των Ιμαλαΐων, λίγο πάνω από 50 χιλιόμετρα από την πόλη Srinagar και περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου » (LoC), τα de facto σύνορα που χωρίζει αυτή την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Παρά την έλλειψη χιονιού, ένα μέλος του προσωπικού του χιονοδρομικού κέντρου Gulmarg είπε στο CNNi Travel ότι στα ξενοδοχεία τους υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά πληρότητας τις τελευταίες ημέρες.

Οι τουρίστες όπως είπε, έχουν ακόμα πράγματα να κάνουν στο Gulmarg, όπως η βόλτα με τη γόνδολα, η οποία προσφέρει υπέροχη θέα στις χιονισμένες κορυφές.

Αλλά με τις πίστες στεγνές από χιόνι, όσοι βγάζουν τα προς το ζην φροντίζοντας τους λάτρεις του σκι και του σνόουμπορντ, όπως ο 23χρονος Asif Ahmad Bhat, μένουν άνεργοι.

Ο 23χρονος, ο οποίος διδάσκει snowboard σε παιδιά και ενήλικες, λέει ότι η περιοχή συνήθως υποδέχεται δύο τύπους επισκεπτών:

«Το πρώτο είδος είναι αυτοί που βρίσκονται εδώ μόνο για τουριστικούς σκοπούς με την οικογένεια και τους φίλους και το δεύτερο, εκείνοι που έρχονται εδώ για αθλητικές δραστηριότητες όπως το σκι και το σνόουμπορντ. Σε αυτούς τους τελευταίους πελάτες μας τους έχουμε πει να μην έρχονται στο Gulmarg».

«Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι»

Ο ίδιος λέει ότι έπρεπε να ακυρώσει τέσσερις κρατήσεις τον Δεκέμβριο και άλλες 23 κρατήσεις κατά την περίοδο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

«Δεν θέλουμε να έρθουν και να απογοητευτούν», λέει, προσθέτοντας ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού που υπήρχε, έχει επίσης λιώσει.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, το Gulmarg – το όνομα του οποίου σημαίνει «Λιβάδι με λουλούδια» – προσελκύει πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης.

Η πόλη υποδέχτηκε το 2023 ένα ρεκόρ 1,65 εκατομμυρίων τουριστών, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αυτό οδήγησε στην ελπίδα ότι το 2024 θα είναι μια ακόμη πιο δυνατή χρονιά.

Ο Raja Yaqoob, διευθυντής τουρισμού του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, πιστεύει ότι η περίοδος του σκι μπορεί ακόμα να διασωθεί. Αν και έχει καθυστερήσει κατά 10-15 ημέρες λόγω της ξηρασίας, λέει ότι «περιμένουν ισχυρή χιονόπτωση τις επόμενες ημέρες. Έτσι, η απώλεια χιονιού θα αντισταθμιστεί.

Ο Yaqoob σημειώνει ότι η περίοδος χιονόπτωσης στο Gulmarg είναι παραδοσιακά από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

«Αυτή τη φορά σημειώθηκε χιονόπτωση μία/δύο φορές τον Δεκέμβριο, αλλά η χιονόπτωση που αναμένεται τον Ιανουάριο δεν έχει έρθει ακόμη», λέει, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο Ελ Νίνο βρίσκεται πίσω από αυτήν την καθυστέρηση.

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Κασμίρ, αλλά στο Leh, το Ladakh, το Uttarakhand και άλλα μέρη στα Ιμαλάια. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, συνεχίζει να υπάρχει πληρότητα 95-100% παντού. Με τον ερχομό του χιονιού σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί», αναφέρει.

By Aishwarya S Iyer and Karla Cripps, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ