ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Ο ISIS προκρίνει ως τακτική τις επιθέσεις "μοναχικών λύκων"

Europol: Ο ISIS προκρίνει ως τακτική τις επιθέσεις "μοναχικών λύκων"
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/OLIVIER HOSLET

Οι επιθέσεις που διαπράττονται από "μοναχικούς λύκους" αντιπροσωπεύουν έναν μείζονα κίνδυνο στην Ευρώπη και τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία και τη Γερμανία δείχνουν πως αυτός το τύπος επίθεσης είναι πολύ "δύσκολο να εντοπιστεί και να εμποδιστεί", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europol:

Οι επιθέσεις αυτές παραμένουν μια τακτική που προκρίνεται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και από την Αλ-Κάιντα. Επανειλημμένα οι δύο οργανώσεις έχουν καλέσει τους μουσουλμάνους που ζουν σε δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτού του τύπου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ορλάντο των ΗΠΑ, στις Μανιανβίλ και Νίκαια στη Γαλλία, στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως καμιά από τις επιθέσεις αυτές δεν φαίνεται να είχε προετοιμαστεί, υποστηριχθεί ή εκτελεσθεί άμεσα από τον ISIS.

Πέρυσι στην Ευρώπη, 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση και 350 τραυματίστηκαν, αναφέρει η Europol σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε για τις εξελίξεις της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Η έκθεση δεν αφορά παρά το 2015 και συνεπώς δεν περιλαμβάνει τις επιθέσεις της Νίκαιας ή των Βρυξελλών.

Οι σχεδιασμένες επιθέσεις, όπως αυτές του Παρισιού, "αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο απειλής που δημιουργεί για την ΕΕ μια μειονότητα φανατικών, που έχει τη βάση της στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο ατόμων που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ. Μάλιστα φαίνεται ότι τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιούνται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ένας σημαντικός αριθμός προσώπων που φεύγουν για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ είναι πλέον γυναίκες, οι οποίες "έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες για να στρατολογούν ενώ βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της ΕΕ", διαβεβαιώνει η υπηρεσία.

Ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν στις μάχες, οι γυναίκες αυτές εκπαιδεύονται στη χρήση πυροβόλων όπλων και ο ρόλος τους "μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στη φύση και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη", προσθέτει η Europol.

Το 2015, 687 ύποπτοι συνελήφθησαν για τρομοκρατία στην Ευρώπη και 198 καταδικάσθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ