ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι ήταν οι πιλότοι καμικάζι: Επιστολές ρίχνουν φως στην ειδική μονάδα επίθεσης της Ιαπωνίας

Ποιοι ήταν οι πιλότοι καμικάζι: Επιστολές ρίχνουν φως στην ειδική μονάδα επίθεσης της Ιαπωνίας
AP Photo/Yuri Kageyama

Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης πιλότοι καμικάζι είναι πιθανότατα ένα πρόσωπο καλυμμένο από γυαλιά που ξεκινούν μια βουτιά θανάτου.

Ή ίσως κανένα πρόσωπο και μόνο ένα μαχητικό αεροπλάνο που πέφτει πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο.

Πιθανότατα, όπως αναφέρει το CNNi δεν είναι ένας έφηβος που κλαίει σε ένα υγρό, μισο-υπόγειο καταφύγιο με τα σεντόνια του τραβηγμένα πάνω από το κεφάλι του.

Και σίγουρα δεν είναι μαθητές λυκείου που χαϊδεύουν χαρούμενα ένα κουτάβι λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη μετατροπή τους σε στάχτη κατά τη βύθιση ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Αλλά αυτά είναι μερικά από τα πραγματικά πρόσωπα των καμικάζι που κοσμούν τους τοίχους του μουσείου της αεροπορικής βάσης Κανόγια και του Μουσείου Ειρήνης Χιράν, που βρίσκονται και τα δύο στο νησί Κιούσου της Ιαπωνίας.

Είναι εκατοντάδες και μπορεί να δει κανείς σε κάποιες εικόνες, συχνά στα γράμματα προς τις μητέρες τους, να απολογούνται για τις νεανικές τους τρέλες και να υπόσχονται ότι θα τις κάνουν περήφανες.

Ο νεότερος πιλότος καμικάζι ήταν ο Γιασούο Τανάκα μόλις 16 ετών. Πιλοτάριζε ένα Όκχα μια βόμβα με φτερά χωρίς τροχούς που είχε πέσει από ένα άλλο αεροσκάφος. Πέθανε στις 11 Μαΐου1945.

Ο Τοράο Κάτο, ένας 18χρονος ανθυπολοχαγός, έγραψε στα ιαπωνικά: «Αγαπημένη μου μητέρα, σε παρακαλώ ζήσε μια μακρά ζωή γεμάτη σθένος. Θα προσπαθήσω να καταστρέψω ένα μεγάλο πλοίο».

Αντίστοιχα ο γηραιότερος καμικάζι - σε ηλικία 32 ετών - ήταν ο αντισυνταγματάρχης του στρατού Γιοσίο Ιτσούι, διοικητής μονάδας που ηγήθηκε των πρώτων πτήσεων από την αεροπορική βάση Χιράν την 1η Απριλίου 1945.

Άφησε πίσω του μια σύζυγο και τρία μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού γιου. Ένα βιβλίο από το μουσείο Χιράν, «Το μυαλό του Καμικάζι» περιλαμβάνει την τελευταία επιστολή του προς το βρέφος, η οποία εκτίθεται στο μουσείο.

«Εργάσου σκληρά και σε παρακαλώ, μεγάλωσε για να γίνεις ένας εξαιρετικός Ιάπωνας και γιος του Αυτοκράτορα», έγραψε.


Ο γιος του δεν διάβασε ποτέ το γράμμα, σύμφωνα με το βιβλίο. Όταν η σύζυγος του πιλότου έμαθε για τον θάνατό του, δεν μπορούσε πλέον να παράγει γάλα για το αγόρι, το οποίο πέθανε από υποσιτισμό τέσσερις μήνες αργότερα.

Οι εικόνες που συγκλονίζουν

Οι ιπτάμενοι κυμαίνονταν σε ηλικία από 17 έως 19 ετών και όλοι ήταν οι λεγόμενοι Νεαροί Πιλότοι, νέοι που εντάχθηκαν στο σώμα εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας σε ηλικία 14 ετών, πριν καν δημιουργηθούν οι μονάδες καμικάζι.

«Πιθανότατα δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνουν πιλότοι καμικάζι», σύμφωνα με το βιβλίο.

«Ωστόσο, μόλις γνώριζαν τη μοίρα τους δεν δίστασαν να αποδεχτούν το καθήκον τους», αναφέρει το βιβλίο και προσθέτει: «Πίστευαν ότι θα άξιζε να πεθάνουν για την πατρίδα τους και για τους γονείς τους».

Ανάμεσα στις φωτογραφίες και ενός Αμερικανού του λοχαγού Μασάζι Τακάνο.

Γεννημένος στη Χαβάη παντρεύτηκε Γιαπωνέζα, πήγε να σπουδάσει στην Ιαπωνία και εντάχθηκε στους καμικάζι.

Η τελευταία του επιστολή περιλαμβάνει ένα σχέδιο ενός καταδυτικού αεροπλάνου με τις λέξεις: «Θα στείλω σίγουρα ένα εχθρικό πολεμικό πλοίο στον βυθό».

Ο Τακάνο είχε τρία αδέλφια, έναν ακόμη που πολέμησε για την Ιαπωνία και δύο που πολέμησαν για τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, αναφέρει το βιβλίο.

Οι φονικότεροι εχθροί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Ο όρος καμικάζι συνδυάζει δύο ιαπωνικές λέξεις: «κάμι» που σημαίνει «θεϊκό» και "κάζε" που σημαίνει «άνεμος. Ο όρος μπήκε στο λεξικό το 1281, όταν ένας μεγάλος τυφώνας βύθισε έναν μογγολικό στόλο εισβολής που κατευθυνόταν προς την ανεπαρκώς αμυνόμενη Ιαπωνία, γλιτώνοντας τους Ιάπωνες από πιθανή καταστροφική μάχη.

Στην Ιαπωνία, οι καμικάζι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι επίσης γνωστοί ως «τόκο», που σημαίνει πιλότοι «ειδικής επίθεσης».

Συνολικά, 1.036 αγόρια και άνδρες που ανήκαν στον στρατό έχασαν τη ζωή τους σε αποστολές καμικάζι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το μουσείο.

Άλλοι 1.584 που πετούσαν για ναυτικές μονάδες σκοτώθηκαν επίσης στη μάχη.

Μεταξύ των δύο κλάδων, πέταξαν περισσότερες από 1.730 πολεμικές αποστολές.

Και το τίμημα που πλήρωσε το Αμερικανικό Ναυτικό ήταν μεγάλο.

Η Διοίκηση Ναυτικής Ιστορίας και Κληρονομιάς των ΗΠΑ αποκαλεί τη μάχη της Οκινάουα, η οποία διεξήχθη από την 1η Απριλίου έως τις 22 Ιουνίου 1945, ως την πιο θανατηφόρα που έδωσε ποτέ το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το 40% των 12.000 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη βρισκόταν στα 26 αμερικανικά πλοία που βυθίστηκαν και στα 168 που υπέστησαν ζημιές από επιθέσεις καμικάζι στα ανοικτά της Οκινάουα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ίσως η πιο διαβόητη μαζική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, το 1944, στο νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού, όταν, γνωρίζοντας ότι μια νίκη στο πεδίο της μάχης ήταν αδύνατη, σχεδόν 4.000 Ιάπωνες στρατιώτες οργάνωσαν μια αυτοκτονική επίθεση εναντίον μιας ανώτερης αμερικανικής δύναμης.

Last letters from young kamikaze pilots provide rare insights into Japan’s feared special attack unit

By Brad Lendon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ