ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμοι, τεχνητή νοημοσύνη και ... ολίγον περιβάλλον στο «μενού» των ηγετών στο Νταβός

Πολεμοι, τεχνητή νοημοσύνη και ... ολίγον περιβάλλον στο «μενού» των ηγετών στο Νταβός
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία θα συγκεντρωθούν οι σημαντικότεροι ηγέτες, οικονομικοί παράγοντες αλλά θεσμοί του πλανήτη με την θεματολογία να παρουσιάζει και φέτος εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. AP photo

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, θα συγκεντρωθούν οι σημαντικότεροι ηγέτες, οικονομικοί παράγοντες αλλά θεσμοί του πλανήτη, με την θεματολογία να παρουσιάζει και φέτος εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας μπορεί να αποτελεί θεσμό, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο από το οποίο οι σημαντικότεροι ηγέτες του κόσμου επιλέγουν είτε μπροστά στις κάμερες, είτε πίσω από κλειστές πόρτες να συζητούν, να επεξεργάζονται και να προωθούν σχέδια που επηρεάζουν, συχνότερα άμεσα, την ανθρωπότητα.

Σαφέστατα στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο συγκεντρώνονται και κάποιοι από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στον κόσμο, ενώ η παρουσίαση καινοτομιών στην τεχνολογία, την υγεία και το περιβάλλον «κλέβουν» τα φώτα της δημοσιότητας στις περισσότερες περιπτώσεις. Στον πυρήνα και της εφετινής διοργάνωσης βρίσκονται δυστυχώς οι πολεμικές συρράξεις.

Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Σε σύγκριση με την περσινή διοργάνωση, ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος τους τελευταίους τρεις μήνες, με ακόμη μία ένοπλη σύρραξη και την Μέση Ανατολή σε κρίσιμο και πάλι σταυροδρόμι. Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχει συμπληρώσει 100 ημέρες και στο Νταβός θα δώσει το παρόν ο Πρόεδρος του Ισραήλ, ενώ στον ίδιο χώρο θα βρεθούν οι πρωθυπουργοί τόσο της Ιορδανίας όσο και αυτός του Λιβάνου. Κάποια προγραμματισμένη συνάντηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ανάμεσα στα τρία μέρη και εξελίξεις δεν αναμένονται, τουλάχιστον όχι από την Ελβετία καθώς ο κ. Ισαάκ Χέρτσογκ ως Πρόεδρος, δεν έχει άμεσα εκτελεστικό ρόλο στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναμένεται σήμερα Τρίτη να βρεθεί σε σχετικό πάνελ και έχει προγραμματιστεί να μιλήσει για τουλάχιστον τριάντα λεπτά.

Στο επίκεντρο παραμένει από την περσινή περίοδο και ο πόλεμος που τον ερχόμενο Φεβρουάριο κλείνει δύο χρόνια, αυτός στην Ουκρανία. Και πάλι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει το παρών, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά οι διοργανωτές του φόρουμ έχουν αποκλείσει κάθε ρωσική αντιπροσώπευση. Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα έχει μία σειρά από συναντήσεις υψίστης σημασίας, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του, αναζητούν άμεσα ενίσχυση σε κάθε επίπεδο προκειμένου να συνεχίσουν να πολεμούν ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. Το Κρεμλίνο φρόντισε μερικές ώρες πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανοίξει τις πύλες του, να προεξοφλήσει πως από το Νταβός δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ρωσοουκρανικό καθώς η Ρωσία απέχει… Από τα σημαντικά ραντεβού που έχουν ανακοινωθεί για τον Ζελένσκι είναι αυτό με γαλλική αλλά και βρετανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και το Κίεβο να παραλάβει άμεσα νέα οπλικά συστήματα αλλά και άκρως αναγκαία πολεμοφόδια.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η κυρίαρχη

Από τα τεχνολογικά τεκταινόμενα στο Νταβός ξεχωρίζει με διαφορά η τεχνητή νοημοσύνη. Στο ελβετικό θέρετρο θα δώσουν το παρόν σε κορυφαίο επίπεδο όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν τα τελευταία χρόνια τεράστια κεφάλαια αλλά και ώρες εργασίας και μελέτης.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας, είναι και το γεγονός πως για τον πόλεμο και τις στρατιωτικές εξελίξεις στον πλανήτη έχουν προγραμματιστεί 10 πάνελ ενώ για την τεχνητή νοημοσύνη, τις εξελίξεις και τους κινδύνους στο συγκεκριμένο πεδίο περισσότερα από 25…

Σημαντική θα είναι η παρουσία στα τεχνολογικά δρώμενα την εφετινή χρονιά και των εταιρειών από την Ινδία η οποία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή στην Ελβετία. Google, Microsoft, Apple αλλά και οι εταιρείες του Ίλον Μάσκ αναμένεται να δώσουν στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξουν τα πλεονεκτήματα του AI, ενώ σθεναρή αναμένεται η αντίσταση από τον πνευματικό αλλά και θεσμικό χώρο, που θα κληθεί να βάλει πολύ σύντομα όρια και στεγανά στις ραγδαίες εξελίξεις, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη.

Περιβάλλον: Κάθε χρόνο και λιγότερο

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο τομέας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα η κλιματική αλλαγή θα συζητηθούν λιγότερο. Μπορεί το 2023 να ήταν με διαφορά το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στα σύγχρονα χρονικά αλλά φαίνεται πως κυβερνήσεις και θεσμικοί παράγοντες, έχουν τοποθετήσει το ζήτημα χαμηλότερα στην ατζέντα τους. Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές τονίζουν πάντως πως έχουν προβλεφθεί μεικτά πάνελ στα οποία τεχνολογία, πολιτική και περιβάλλον θα βρίσκονται παράλληλα σε μία κίνηση ενοποίησης των ζητημάτων και των λύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ