ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η «επιθυμία» του Κουλέμπα να γρονθοκοπήσει τον Λαβρόφ - Να πάει σε ρινγκ απαντά η Μόσχα

Ουκρανία: Η «επιθυμία» του Κουλέμπα να γρονθοκοπήσει τον Λαβρόφ - Να πάει σε ρινγκ απαντά η Μόσχα
AP Photo/Sophie Garcia

 Την έντονη «επιθυμία» του να γρονθοκοπήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέρι Λαβρόφ, αποκάλυψε ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια συνέντευξης που παρέθεσε, αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής στην χώρα του.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος έκανε την παραδοχή αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μπλόγκερ.

Όταν του ζητήθηκε να πει, ποιες ήταν οι πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να κάνει ποτέ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απάντησε: «Οι πιο δύσκολες συνομιλίες είναι αυτές κατά τις οποίες αισθάνεσαι πως αυτό που θες είναι να πας και να ρίξεις γροθιά στο πρόσωπο του απέναντί σου, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις».

«Μπορώ να πω ότι μου συνέβη δυο-τρεις φορές. Μια περίπτωση ήταν με τον Λαβρόφ, στην Αττάλεια, την άνοιξη του 2022», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως αξιωματούχοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεξήγαγαν αρκετούς γύρους συνομιλιών τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022. Αρχικά οι συναντήσεις γίνονταν κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας και κατόπιν στην Τουρκία.

Ο κ. Κουλέμπα δήλωνε πως την εποχή εκείνη οι συνομιλίες στην Τουρκία ήταν δύσκολες. Αφορούσαν κυρίως το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Δεν κλείστηκε συμφωνία και ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις δεν επαναλήφθηκαν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πως απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα προτού τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τα εδάφη της χώρας του που έχουν καταλάβει, χονδρικά περί το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει από την πλευρά του διατεθειμένος να διεξαγάγει συνομιλίες, διαμηνύει όμως πως αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα έκρινε πως οι δηλώσεις του κ. Κουλέμπα δείχνουν ότι η ουκρανική ηγεσία είναι εντελώς ακατάλληλη για τον ρόλο. «Αυτό είναι το πρόβλημα: αμόρφωτοι, επιθετικοί άνθρωποι στρατολογήθηκαν υποτίθεται για να υπηρετήσουν ως υπουργοί προκειμένου να καταστρέψουν την Ουκρανία για αμερικανικά χρήματα», είπε η κυρία Ζαχάροβα στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Η εκπρόσωπος διερωτήθηκε σαρκαστικά μήπως ο κ. Κουλέμπα θα ήταν καλύτερο να πάει σε ρινγκ «ελευθέρας πάλης» αντί για το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ