Κιμ Γιονγκ Ουν: Νούμερο ένα εχθρός η Νότια Κορέα - Αδύνατη η επανένωση
Ανανεώθηκε:
Να χαρακτηριστεί η Νότια Κορέα ως το «νούμερο ένα εχθρικό κράτος» ζήτησε σε ομιλία του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν βάζοντας τέλος στη δέσμευση για την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Σε ομιλία του στην ανώτατη λαϊκή συνέλευση -το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας - ο Κιμ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι η ενοποίηση είναι δυνατή και κατηγόρησε τον Νότο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την αλλαγή του καθεστώτος και να προωθήσει την ενοποίηση κρυφά.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.
Σε μία άλλη σαφή ένδειξη της ταχείας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορεών, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμό τους το 1950-53 με εκεχειρία, αλλά όχι με συνθήκη ειρήνης, ο Κιμ είπε: «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον αποφύγουμε».
Ο Κιμ πρότεινε την πλήρη απομάκρυνση της εννεαώροφης αψίδας, που ονομάζεται Μνημείο των Τριών Χαρτών για την Εθνική Επανένωση, χαρακτηρίζοντάς την «πληγή για τα μάτια».
Η «Αψίδα της Επανένωσης» ολοκληρώθηκε το 2001 μετά από δύο χρόνια εργασιών για να τιμήσει τις προτάσεις του πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ-ιλ, και του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ για την επανένωση της Κορέας.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε την Τρίτη (16/1) ότι η Βόρεια Κορέα θα κλείσει τρεις υπηρεσίες που επιβλέπουν την ενοποίηση και τον ενδοκορεατικό τουρισμό: την Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας και τη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού του Όρους Κουμγκάνγκ.
«Τα δύο πιο εχθρικά κράτη, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο, βρίσκονται τώρα σε οξεία αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρεται σε απόφαση που εγκρίθηκε από τη συνέλευση, σύμφωνα με το KCNA. «Η επανένωση της Κορέας δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με τη Δημοκρατία της Κορέας», αναφέρεται.
Τα σχόλια του Κιμ προκάλεσαν την άμεση καταδίκη του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι είναι «αντεθνική» χαρακτηρίζοντας τον Νότο ως εχθρική χώρα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα «χτίσει» πάνω στις συμφωνίες Πούτιν - Κιμ
Παγκόσμια ανησυχία ύστερα από τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα
Τι γνωρίζουμε για τον θάνατο ερευνήτριας από πανώλη στη Ρωσιά - Σε καραντίνα σχεδόν 200 άτομα
12:08
Morgan Stanley για METLEN: Σύσταση «Overweight» με τιμή-στόχο τα 5600 ευρώ
12:00
Υεμένη: Ο πρόεδρος αλ Αλίμι μιλά για έφοδο με σκοπό την ανακατάληψη του συνόλου της χώρας
11:59
Ο «Βασιλιάς του Βαλς» André Rieu έρχεται στο TELEKOM Center Athens την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2027
11:44