ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Νούμερο ένα εχθρός η Νότια Κορέα - Αδύνατη η επανένωση

Κιμ Γιονγκ Ουν: Νούμερο ένα εχθρός η Νότια Κορέα - Αδύνατη η επανένωση
AP Photo/Ahn Young-joon

Να χαρακτηριστεί η Νότια Κορέα ως το «νούμερο ένα εχθρικό κράτος» ζήτησε σε ομιλία του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν βάζοντας τέλος στη δέσμευση για την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. 

Σε ομιλία του στην ανώτατη λαϊκή συνέλευση -το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας - ο Κιμ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι η ενοποίηση είναι δυνατή και κατηγόρησε τον Νότο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την αλλαγή του καθεστώτος και να προωθήσει την ενοποίηση κρυφά.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.

Σε μία άλλη σαφή ένδειξη της ταχείας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορεών, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμό τους το 1950-53 με εκεχειρία, αλλά όχι με συνθήκη ειρήνης, ο Κιμ είπε: «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον αποφύγουμε».

Ο Κιμ πρότεινε την πλήρη απομάκρυνση της εννεαώροφης αψίδας, που ονομάζεται Μνημείο των Τριών Χαρτών για την Εθνική Επανένωση, χαρακτηρίζοντάς την «πληγή για τα μάτια».

Η «Αψίδα της Επανένωσης» ολοκληρώθηκε το 2001 μετά από δύο χρόνια εργασιών για να τιμήσει τις προτάσεις του πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ-ιλ, και του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ για την επανένωση της Κορέας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε την Τρίτη (16/1) ότι η Βόρεια Κορέα θα κλείσει τρεις υπηρεσίες που επιβλέπουν την ενοποίηση και τον ενδοκορεατικό τουρισμό: την Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας και τη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού του Όρους Κουμγκάνγκ.

«Τα δύο πιο εχθρικά κράτη, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο, βρίσκονται τώρα σε οξεία αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρεται σε απόφαση που εγκρίθηκε από τη συνέλευση, σύμφωνα με το KCNA. «Η επανένωση της Κορέας δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με τη Δημοκρατία της Κορέας», αναφέρεται.

Τα σχόλια του Κιμ προκάλεσαν την άμεση καταδίκη του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι είναι «αντεθνική» χαρακτηρίζοντας τον Νότο ως εχθρική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ