ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιδρομές, επιθέσεις των Χούθι και «λίστες τρομοκρατών»

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιδρομές, επιθέσεις των Χούθι και «λίστες τρομοκρατών»
Μαχητές των Χούθι διοργανώνουν συγκέντρωση ενάντια στις επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε στρατιωτικές τοποθεσίες που διοικούνται από τους Χούθι κοντά στη Σαναά της Υεμένης (AP Photo)

Κλιμακώνονται οι εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τη βία να εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα σημεία της περιοχής, ακόμη και καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες. Η φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ - και ο επακόλουθος βομβαρδισμός της Γάζας - έχει πυροδοτήσει εδώ και καιρό παγωμένες συγκρούσεις, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται πλέον αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Ιράν

Σε μια τελευταία εξέλιξη, το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Πακιστάν, προφανώς με στόχο μια σουνιτική μαχητική ομάδα. Το Ιράν υποπτεύεται εδώ και καιρό το Σουνιτικό Πακιστάν ότι φιλοξενεί αντάρτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο την Jaish al-Adl, μια ομάδα που έχει αναλάβει την ευθύνη βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγές Ιρανών συνοριοφυλάκων στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις αργά την Τρίτη σκότωσαν δύο παιδιά και τραυμάτισαν άλλα τρία, περιγράφοντας την επίθεση ως «απρόκλητη παραβίαση» του εναέριου χώρου του.

Τα πλήγματα στο Πακιστάν έγιναν λιγότερο από μία ημέρα αφότου οι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στη Συρία και το Ιράκ, σε κάτι που έχει θεωρηθεί ως αντίποινα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, η οποία σκότωσε περισσότερους από 80 Ιρανούς.

Το Ιράκ έχει δεσμευτεί να πάει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα της Δευτέρας, τα οποία η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι είχαν στόχο το ισραηλινό «αρχηγείο κατασκοπείας» στη βόρεια πόλη Ερμπίλ.

Ερυθρά Θάλασσα και Υεμένη

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε χθες νέους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αυτή τη φορά εναντίον εγκατάστασης από όπου οι Χούθι, που απειλούν την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τέσσερις πυραύλους.

Η τελευταία επίθεση στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας είδε τους Χούθι να χτυπούν ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης καθώς κατευθυνόταν προς τη διώρυγα του Σουέζ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και το σκάφος παρέμεινε αξιόπλοο.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν για πρώτη φορά περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ξεχωριστή επιχείρηση, βατραχάνθρωποι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέσχεσαν όπλα ιρανικής κατασκευής με προορισμό τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε επιδρομή σε πλοίο στην Αραβική Θάλασσα.

Η Γαλλία από την πλευρά της ανακοίνωσε την απόφασή της «να μη συμμετάσχει» στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε χθες Τρίτη σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «κίνδυνο διαρκείας» για το Ισραήλ, καθώς το τελευταίο συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, που για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους δεν είναι επαρκώς στοχευμένες, στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανέφεραν χθες Τρίτη (16/1) Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Καθημερινά τα χτυπήματα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές δυνάμεις είναι καθημερινές, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε χθες νέα πλήγματα εναντίον θέσεων των σιιτών μαχητών σε νότιους τομείς της λιβανικής επικράτειας.

«Μαύρες λίστες»

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε χθες στην μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» που καταρτίζει το όνομα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ και αξιωματούχο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ξανά σήμερα στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων τους Χούθι· σε αυτόν βρισκόταν ήδη η Χαμάς. Αυτή η τελευταία χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ και το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ