ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός για τυχόν νέα πλήγματα από το Ιράν

Πακιστάν: Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός για τυχόν νέα πλήγματα από το Ιράν
H ένταση με το Ιράν είχε σαν αποτέλεσμα να να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Πακιστάν AP Photo/Anjum Naveed

Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο συναγερμού βρίσκεται ο στρατός του Πακιστάν τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη «ατυχής περιπέτεια» από την ιρανική πλευρά θα αντιμετωπιστεί δυναμικά. 

Το Πακιστάν, την Πέμπτη (18/1) δύο ημέρες ύστερα από ιρανικά πλήγματα στο έδαφός του έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε «πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 9 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Σήμερα το πρωί το Πακιστάν διεξήγαγε σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού και στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν» στο νοτιοανατολικό Ιράν, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

«Το μέτρο (...) ελήφθη βάσει αξιόπιστων πληροφοριών για επικείμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες σε μεγάλη κλίμακα», διευκρίνισε το πακιστανικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι «ένας αριθμός τρομοκρατών» σκοτώθηκε.

«Το Πακιστάν σέβεται απολύτως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», διαβεβαίωσε επίσης το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «ο μόνος στόχος της σημερινής ενέργειας ήταν να εργαστούμε για την ασφάλεια του Πακιστάν και προς το εθνικό μας συμφέρον, που είναι καίριας σημασίας και δεν μπορούν να διακυβευτούν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Καναανί δήλωσε ότι το Ιράν καταδικάζει έντονα τα πλήγματα, προσθέτοντας ότι ο επιτετραμμένος του Πακιστάν στην Τεχεράνη εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τρίτης (16/1) πως διεξήγαγε πλήγματα εναντίον θέσεων «τρομοκρατών» στο έδαφος του Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ είχε αντιδράσει χθες Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτη» και αδικαιολόγητη την επίθεση αυτή, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο παιδιά.

Το Πακιστάν, στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν γενικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου, ανακάλεσε επίσης τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και αποφάσισε να εμποδίσει την επιστροφή του Ιρανού πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος βρίσκεται το τρέχον διάστημα στη χώρα του.

Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ανταρτικές οργανώσεις να επιχειρούν από το έδαφος των χωρών τους για να εξαπολύουν επιθέσεις, αλλά σπάνια υπάρχει εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Τα πλήγματα αυτά γίνονται την ώρα που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από τον πόλεμο ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ