ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίος Επίτροπος: Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου

Ευρωπαίος Επίτροπος: Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου
REUTERS/Umit Bektas

«Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επέκρινε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Άγκυρα.

Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιωδώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου.

Για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο Ελμαρ Μπροκ είπε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά το θέμα είναι πως θα το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3.000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη», τόνισε ο Μπροκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ