ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Ένοχος κρίθηκε ο φοιτητής - σύμβολο του κινήματος για τη δημοκρατία

Χονγκ Κονγκ: Ένοχος κρίθηκε ο φοιτητής - σύμβολο του κινήματος για τη δημοκρατία
REUTERS/ BOBBY YIP

Ένοχος κρίθηκε ο ηγέτης των φοιτητών που έγινε σύμβολο του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το 2014, Τζόσουα Γουόνγκ, για το ρόλο του στη διαδήλωση που έγινε η αφετηρία για την τεράστια κινητοποίηση και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη.

Συγκεκριμένα ο Γουόνγκ, 19 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 σε παράνομη συγκέντρωση, για παραβίαση μαζί με άλλους φοιτητές της μεταλλικής μπάρας και είσοδο στην Civic Square, εντός του κυβερνητικού συμπλέγματος, σε μία υπόθεση που θεωρείται πολιτική δίωξη.

Η ενέργεια αυτή πυροδότησε την έναρξη του μαζικού κινήματος για τη δημοκρατία που έγινε γνωστό ως «εξέγερση των ομπρελών» όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά του πλήθους.

Ο Αλεξ Τσόου και ο Νέιθαν Λόου, άλλες μορφές του κινήματος, καταδικάσθηκαν επίσης για συμμετοχή στη διαδήλωση αυτή.

«Όποια και να είναι η ποινή που θα επιβληθεί, θα συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της κυβερνητικής καταστολής», δήλωσε ο Τζόσουα Γουόνγκ και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το να αντιταχθούμε στο μεγαλύτερο κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο είναι μία μακροχρόνια μάχη για τη δημοκρατία».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι 3 ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ απελευθερωθήκαν με εγγύηση και θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 15 Αυγούστου για να μάθουν την ποινή που θα τους επιβληθεί.

Σημειώνεται ότι ο Γουόνγκ και ο Λόου έχουν ιδρύσει νέο κόμμα, το Demosisto, με αίτημα την αυτοδιάθεση της ημιαυτόνομης περιοχής, ενώ άλλοι ακτιβιστές φθάνουν μέχρι την ανεξαρτησία.

Το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τον Οκτώβριο 2014 τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση από την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέλυσαν επί δύο μήνες ολόκληρες συνοικίες ζητώντας καθολική ψηφοφορία για την εκλογή του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ