ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο για Μεσανατολικό: «Απογοητευτικές» οι δηλώσεις Νετανιάχου για την Γάζα

Λονδίνο για Μεσανατολικό: «Απογοητευτικές» οι δηλώσεις Νετανιάχου για την Γάζα
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Την απογοήτευση της Βρετανικής κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, περί αντίθεσης τους σε μια παλαιστινιακή κυριαρχία στη Γάζα, εξέφρασε ο Άγγλος υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

«Είναι απογοητευτικό να το ακούμε αυτό εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γκραντ Σαπς στο Sky News, προσθέτοντας πως, για τη Βρετανία, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από τη λύση των δύο κρατών προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την εναντίωσή του στην ιδέα της «παλαιστινιακής εθνικής κυριαρχίας» στην περιοχή αυτή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σιγουρέψει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή» είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό το ζητούμενο «αντιφάσκει με το αίτημα να υπάρξει παλαιστινιακή εθνική κυριαρχία».

Την Πέμπτη, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο «σύνολο του εδάφους δυτικά του Ιορδάνη» ποταμού, με άλλα λόγια και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος, που διανύει την 107η ημέρα του, θέτει υπό δοκιμασία τη σχέση του εβραϊκού κράτους με τον βασικό σύμμαχο και υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εξαιτίας των διαφωνιών για το ζήτημα —με τεράστια σημασία μεταπολεμικά— της λύσης των «δύο κρατών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ