ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Καταδικάζει το Ισραήλ για τους «σπαρακτικούς» θανάτους αμάχων στη Γάζα

Γκουτέρες: Καταδικάζει το Ισραήλ για τους «σπαρακτικούς» θανάτους αμάχων στη Γάζα
AP Foto/Craig Ruttle

Τους «σπαρακτικούς» θανάτους αμάχων στην Γάζα, από το Ισραήλ καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για μαζική καταστροφή.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντίσταση του Ισραήλ στο αίτημα κρατικής υπόστασης για τον παλαιστινιακό λαό.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν διασπείρει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη θέση του γενικού γραμματέα», επισήμανε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου G77+Κίνα στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.

«Αυτό είναι σπαρακτικό και εντελώς απαράδεκτο. Η Μέση Ανατολή είναι ένα ναρκοπέδιο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάφλεξη της σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή».

Παράλληλα ο Γκουτέρες ανέφερε ότι η άρνηση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι εντελώς απαράδεκτη, διευκρινίζοντας ότι η άρνηση στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση τους «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύρραξη που εξελίχθηκε σε μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε το Σάββατο για να αποκρούσει τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων μετά τη λήξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Το γραφείο Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε πως σε συνομιλίες την Παρασκευή με τον Μπάιντεν, ο Νετανιάχου «επανέλαβε την πολιτική του ότι αφότου εξοντωθεί η Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ, μια προϋπόθεση που αντικρούει το αίτημα για παλαιστινιακή εθνική κυριαρχία».

Στην Καμπάλα στη Σύνοδο των G77+Κίνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται στην Καμπάλα για να παραστεί στη σύνοδο των G77+Κίνα και του Κινήματος των Αδέσμευτων (ΝΑΜ). Ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από δεκάδες χώρες μεταξύ αυτών τη Νότια Αφρική, το Ιράν, την Κίνα, την Τουρκία, την Κούβα, την Ινδία, το Βιετνάμ και άλλοι παρίστανται στις συναντήσεις.

Η G77+Κίνα είναι μια ομάδα 134 αναπτυσσόμενων χωρών που υποστηρίζει τα κοινά συμφέροντα των χωρών του νότου.

Έγγραφο που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ, στο τέλος της συνόδου των ΝΑΜ, περιελάμβανε την καταδίκη «της παράνομης ισραηλινής στρατιωτικής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας, των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, πολιτικών στόχων, του αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού» και ζήτησε την εφαρμογή μιας άμεσης και μόνιμης ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ