ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία θα άρει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Τουρκία θα άρει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
REUTERS/ AMMAR AWAD

Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015.

Σημειώνεται ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση και προειδοπούν πως η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα κράτος δικαίου.

Συνελήφθη στρατιώτης με την κατηγορία ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα

Ένας τούρκος στρατιώτης που φέρεται ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 15 Ιουλίου, συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπολοχαγός Αλί Σαριμπέι κατηγορείται ότι είναι μεταξύ των ατόμων εκείνων που επιτέθηκαν στο πλουτελές ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Ερντογάν με την οικογένειά του και φίλους στη Μαρμαδρίδα.

Ο Τούρκος στρατιώτης Σαριμπέι συνελήφθη από αστυνομικούς, την ώρα που έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητό του. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Σαριμπέι ήταν οπλισμένος και ντυμένος με πολιτικά ρούχα.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι στρατιώτες που επιτέθηκαν κατά του Ερντογάν, προτού εκείνος φύγει για την Κωνσταντινούπολη, μόλις ενημερώθηκε για το επιχειρούμενο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ