ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού AFD για τα σχέδια απέλασης μεταναστών

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού AFD για τα σχέδια απέλασης μεταναστών
AP Photo/Michael Probst

Ογκώδεις διαδηλώσεις με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων σημειώθηκαν το Σάββατο (20/1) σε πάνω από 100 πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία κατά του ακροδεξιού κόμματος AFD με αφορμή την αποκάλυψη ότι στελέχη του κόμματος συζήτησαν σε μυστική συνάντηση σχέδια μαζικών απελάσεων μεταναστών αλλά και Γερμανών πολιτών, οι οποίοι «δεν είναι ενταγμένοι στην κοινωνία όπως θα έπρεπε».

Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση, υπογράμμισαν ότι κάθε σχέδιο απέλασης προσώπων μη γερμανικής καταγωγής συνιστά επίθεση κατά της δημοκρατίας.

«Η Δημοκρατία ξυπνά», σχολίασε το περιοδικό Spiegel μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

AP24020501752994.jpg
«Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά», ήταν τα συνθήματα που επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. / AP Photo/Michael Probst

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι διαδηλωτές «δίνουν κουράγιο σε όλους μας, υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το Σύνταγμά μας απέναντι στους εχθρούς τους».

Το AFD κινείται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις προκαλώντας προβληματισμό στις δημοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Πάνω από 250.000 Γερμανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται και σήμερα, Κυριακή (21/1) έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο, στο Μόναχο, την Φρανκφούρτη αλλά και σε πόλεις στην Ανατολική Γερμανία, που είναι προπύργια του AFD.

  • Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη στο Μόναχο που η πορεία που είχε προγραμματιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βαυαρίας ακυρώθηκε. Η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα.
  • Στην πλατεία του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, η συμμετοχή ήταν εξίσου μαζική: 100.000 σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RBB, που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας, 350.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.
  • Στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, προπυργίου της AfD, η αστυνομία έκανε λόγο για «τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων».
  • Στην Κολονία οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 70.000 διαδηλωτές σήμερα ενώ στη Βρέμη η τοπική αστυνομία εκτίμησε τη συμμετοχή τις 45.000.

Από την Παρασκευή (19/1) έχουν οργανωθεί περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση «Παρασκευή για το Μέλλον» και τη συλλογικότητα πολιτών Campact, εκ των οργανωτών του κινήματος.

Οι διαδηλωτές καταφέρονται κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, κρατώντας πλακάτ τα οποία γράφουν το σύνθημα «Έξω οι ναζί».

Σχέδιο απέλασης μεταναστών αλλά και Γερμανών

Ο διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους για τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος και αυτό γιατί στις 10 Ιανουαρίου αποκαλύφθηκε ότι στελέχη του AFD είχαν συμμετάσχει σε μία μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ, όπου συζητήθηκαν προτάσεις για τη μαζική απέλαση από τη χώρα.

AP Photo/Michael Probst

Οι απελάσεις δεν αφορουν μόνο τους μετανάστες - πάγια θέση του κόμματος, ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα, αλλά και Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θεωρούν - με βάση τις δικές τους απόψεις - ότι δεν είναι ενταγμένοι στην κοινωνία «όπως θα έπρεπε».

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη «σύνοδο της ντροπής», όπως την χαρακτηρίζουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλη της AfD και ο Αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος», ο οποίος υποστηρίζει τη θεωρία συνωμοσίας ότι «οι μετανάστες έχουν στόχο να εκδιώξουν τους λευκούς Ευρωπαίους από την Ευρώπη».

Ο Ζέλνερ παρουσίασε ένα σχέδιο για την απέλαση στη βόρεια Αφρική περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων: αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών αλλά και Γερμανών πολιτών που δεν έχουν «αφομοιωθεί», σύμφωνα με το Correctiv.

Εκεί ήταν και δύο στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU που ονομάζεται «Ένωση των Αξιών».

Μετά τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή τους, η «Ένωση των Αξιών» ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την CDU και θα ιδρύσει δική της παράταξη με σκοπό να κατέβει στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το AfD, η οποία αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τρεις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των μελών της στη συνάντηση αλλά υποστηρίζει ότι δεν υιοθετεί το σχέδιο του Ζέλνερ.

Το AfD επωφελήθηκε τους τελευταίους μήνες από το αίσθημα δυσαρέσκειας του πληθυσμού, λόγω της νέας εισροής προσφύγων στη χώρα αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, με φόντο την οικονομική επιβράδυνση και τον υψηλό πληθωρισμό.

Το ακροδεξιό κόμμα, που μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2017, βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου (περίπου 22%) πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους καταγράφει ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Στα «προπύργιά» της, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, το AfD είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστά που ξεπερνούν το 30%.

Συγκρίνει με Ναζί η υπουργός Εσωτερικών

Η πρωτοφανής κινητοποίηση των Γερμανών πολιτών μαρτυρά το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη από το γερμανικό μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, για τη συνάντηση στο Πότσδαμ.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι η συνάντηση αυτή θυμίζει «τη φρικτή Διάσκεψη της Βάνζεε», όπου οι Ναζί συζήτησαν, το 1942, την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

Οι αποκαλύψεις αυτές «έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο (…) Εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα προηγουμένως, έρχονται τώρα», εκτίμησε ο Γιεργκ Λάουρεντς, ένας κάτοικος του Μονάχου που διαδήλωσε στην πόλη του.

«Εκείνοι που ίσως δεν ξέρουν ακόμη αν θα ψηφίσουν υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή όχι, μετά τις διαδηλώσεις αυτές δεν μπορούν πια να το κάνουν», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Κατρίν Ντελριέ, 53 ετών, που συμμετείχε στην κινητοποίηση για χάρη των τριών παιδιών της, «για να μην μεγαλώσουν με μια καφετιά (σ.σ. το χρώμα του AfD) κυβέρνηση».

Spiegel: «Η Δημοκρατία ξυπνά»

Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση, υπογράμμισαν ότι κάθε σχέδιο απέλασης προσώπων μη γερμανικής καταγωγής συνιστά επίθεση κατά της δημοκρατίας.

«Η Δημοκρατία ξυπνά», σχολίασε το περιοδικό Spiegel μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι διαδηλωτές «δίνουν κουράγιο σε όλους μας, υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το Σύνταγμά μας απέναντι στους εχθρούς τους».

Πολιτικοί, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων αλλά και οι προπονητές της Μπουντεσλίγκα, του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, κάλεσαν τους πολίτες να κινητοποιηθούν κατά του AfD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ