ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ηταν ουκρανικό drone λένε αξιωματούχοι για την πυρκαγιά στο σταθμό αερίου στη Βαλτική

Ρωσία: Ηταν ουκρανικό drone λένε αξιωματούχοι για την πυρκαγιά στο σταθμό αερίου στη Βαλτική
Telegram Channel of Leningrad Region Governor Alexander Drozdenko via AP

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι βασικές υποδομές στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμού φυσικού αερίου της Novatek στον οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης με drones, σύμφωνα με τα ουκρανικά αλλά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας του Λένινγκραντ έχει κηρυχθεί κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση σε ανάρτηση στο Telegram.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει την εντολή να καταστρέφουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αν εντοπιστούν σε κοντινές περιοχές, πρόσθεσε.

Telegram Channel of head of the Kingisepp district administration Yuri Zapalatskiy via AP

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η πυρκαγιά στο συγκρότημα Ουστ-Λούγκα, στον Κόλπο της Φινλανδίας, περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, ήταν το αποτέλεσμα μιας «ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ρωσική εταιρία Novatek ανακοίνωσε νωρίτερα πως οι εργασίες στον τερματικό σταθμό αερίου στη Βαλτική έχουν ανασταλεί.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία και, όπως δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι, πληθαίνουν οι πληροφορίες για εκρήξεις και παρουσία ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στην περιοχή.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής επίδρασης», ανέφερε η εταιρία σε μια ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η τεχνολογική διαδικασία στον Novatek Ουστ-Λούγκα έχει σταματήσει, και ένα επιχειρησιακό αρχηγείο έχει δημιουργηθεί προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Η αποτίμηση των ζημιών θα πραγματοποιηθεί αργότερα», ανέφερε η εταιρία.

Το συγκρότημα στο Ουστ Λούγκα, που βρίσκεται στον Κόλπο της Φινλανδίας περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, μετατρέπει σταθερό συμπύκνωμα αερίου σε ελαφρά και βαριά νάφθα, σε καύσιμο για αεροσκάφη και συστατικά στοιχεία καυσίμων για πλοία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Novatek. Το λιμάνι χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επεξεργασμένων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ