ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έλεγχοι και στο ΥΠΟΙΚ για πραξικοπηματίες

Τουρκία: Έλεγχοι και στο ΥΠΟΙΚ για πραξικοπηματίες
REUTERS/ BAZ RATNER

Διπλούς και τριπλούς ελέγχους για πραξικοπηματίες θα διεξάγει η Τουρκία στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες επιχειρήσεις από την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων προσώπων, τους οποίους θεωρεί ύποπτους για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής 15 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ακόμα ο Σιμσέκ, το αρχικό σοκ από την απόπειρας πραξικοπήματος έχει ήδη συμβεί και ο κίνδυνος του πληθωρισμού προέρχεται από μια υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ο Σιμσέκ προσέθεσε ακόμα ότι το κυβερνών τουρκικό κόμμα έτεινε χείρα φιλίας για χρόνια στο κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί τώρα ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

“Μόλις ο πρόεδρος Ερντογάν είδε την απειλή, έδωσε την αναγκαία απάντηση. Θεωρούσαμε ότι έκαναν κάτι καλό για τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, είπε πως πάνω από 1.000 άνθρωποι σε κρατικούς θεσμούς καταδιώκονται από την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την Πέμπτη πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Μποζντάγ υποστήριξε επίσης πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή για την απόπειρα του πραξικοπήματος τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Ο Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην Πενσιλβάνια τα τελευταία χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες, ο Ερντογάν, ωστόσο επιζητεί την έκδοση του από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι –στρατιωτικοί δικαστές, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, πρυτάνεις κλπ- έχουν τεθεί από το περασμένο σαββατοκύριακο σε διαθεσιμότητα, σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ