ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν 10 άτομα που φαίνεται να σχεδίαζαν επίθεση στο Ρίο

Συνελήφθησαν 10 άτομα που φαίνεται να σχεδίαζαν επίθεση στο Ρίο
REUTERS/Stoyan Nenov

Η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 10 νεαρούς που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, που ξεκινούν την 5η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες.

Οι ύποπτοι είχαν ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κι ετοιμάζονταν να αγοράσουν όπλα από την Παραγουάη, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μπραζίλια. Μάλιστα, η βραζιλιάνικη προεδρία ανακοίνωσε ότι ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό του συμβούλιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων διεξήχθη σε εννέα βραζιλιάνικες πολιτείες.

Οι ύποπτοι δεν είχαν προσωπική επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους και δεν είχαν ταξιδέψει εκτός Βραζιλίας, ώστε να εκπαιδευθούν σε Συρία ή Ιράκ. Ωστόσο, ο Μοράες επισήμανε πως οι επαφές τους με τζιχαντιστές σημειώθηκαν μέσω Διαδικτύου. Αναλυτικότερα, οι ύποπτοι διατηρούσαν επικοινωνία με την τρομοκρατική οργάνωση μέσω των εφαρμογών Whatsapp και Telegram.

Δικαστήριο της πολιτείας Παρανά, στη νότια Βραζιλία έκανε λόγο περί ενδείξεων ότι η ομάδα των νεαρών σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει όπλα και τακτικές ανταρτοπολέμου για να διαπράξει τις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ