ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές οι ιαπωνικές κροκέτες βοδινού είναι τόσο δημοφιλείς που έχουν λίστα αναμονής 43 χρόνια!

Αυτές οι ιαπωνικές κροκέτες βοδινού είναι τόσο δημοφιλείς που έχουν λίστα αναμονής 43 χρόνια!
Όποιος παραγγείλει αυτή τη στιγμή τις κροκέτες βοδινού κρέατος Kobe του Asahiya θα τις παραλάβει το... 2067 Asahiya

Αν παραγγείλετε ένα κουτί κατεψυγμένες κροκέτες βοδινού κρέατος Kobe από το Asahiya, ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στην πόλη Takasago, στο νομό Hyogo της δυτικής Ιαπωνίας, θα περάσουν 43 χρόνια για να παραλάβετε την παραγγελία σας.

Δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Σαράντα. Τρία. Χρόνια.

Το Asahiya ιδρύθηκε το 1926 και πωλούσε προϊόντα κρέατος από το νομό Hyogo – συμπεριλαμβανομένου του βοδινού κρέατος Kobe – για δεκαετίες πριν προσθέσει στο ράφι του κροκέτες βοδινού κρέατος τα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά δεν ήταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 που αυτές οι τηγανίτες από πατάτες και μοσχάρι έκαναν αίσθηση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την γελοία μεγάλη αναμονή που αντιμετωπίζουν τώρα οι αγοραστές.

Το CNNi μίλησε με τον Shigeru Nitta, ιδιοκτήτη τρίτης γενιάς του Asahiya, το 2022. Εκείνη την εποχή, η αναμονή για τις κροκέτες ήταν «μόλις» 30 χρόνια.

Μια ασύμφορη επιχειρηματική ιδέα

Οι πολυπόθητες Extreme Croquettes είναι ένας από τους τέσσερις τύπους κροκετών βοδινού κρέατος Kobe που διατίθενται στο Asahiya. Δεν μπορείτε να περιμένετε για τέσσερις δεκαετίες; Οι Premier Kobe Beef Croquettes του καταστήματος έχουν προς το παρόν μια πιο διαχειριζόμενη λίστα αναμονής τεσσάρων ετών.

«Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μέσω διαδικτυακών αγορών το 1999», δήλωσε ο Nitta. «Εκείνη την εποχή, προσφέραμε δοκιμαστικά τις Extreme Croquettes».

Ο Shigeru Nitta, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς του AsahiyaAsahiya

Μεγαλώνοντας στο Hyogo, ο Nitta επισκεπτόταν τα τοπικά ράντζα και τις δημοπρασίες βοδινού κρέατος με τον πατέρα του από τότε που ήταν μικρός. Ανέλαβε το κατάστημα το 1994, όταν ήταν 30 ετών. Αφού πειραματίστηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο για μερικά χρόνια, συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες δίσταζαν να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό για κορυφαίο βοδινό κρέας μέσω διαδικτύου. Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση.

«Πουλούσαμε Extreme Croquettes στην τιμή των 270 γιεν (1,68 ευρώ) ανά τεμάχιο... Μόνο το μοσχάρι σε αυτές κοστίζει περίπου 400 γιεν (2,49 ευρώ) ανά τεμάχιο», εξήγησε ο Nitta.

«Φτιάξαμε προσιτές και νόστιμες κροκέτες ελπίζοντας ότι θα τις απολαύσουν οι πελάτες και στη συνέχεια θα αγοράσουν το μοσχάρι Kobe μας μετά την πρώτη δοκιμή».

Για να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες στην αρχή, το Asahiya παρήγαγε μόνο 200 κροκέτες κάθε εβδομάδα, στη δική του κουζίνα δίπλα στο κατάστημα.

«Πουλάμε το μοσχαρίσιο κρέας που εκτρέφεται από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε. Το κατάστημά μας πουλάει μόνο κρέας που έχει παραχθεί στο νομό Hyogo, είτε πρόκειται για μοσχάρι Kobe, είτε για χοιρινό Kobe, είτε για κοτόπουλο Tajima», δήλωσε ο Nitta.

Μεγαλύτερη παραγωγή, μεγαλύτερο έλλειμμα

Η χαμηλή τιμή των Extreme Croquettes έρχεται σε αντίθεση με την ποιότητα των συστατικών. Φτιάχνονται καθημερινά φρέσκες και χωρίς συντηρητικά. Τα συστατικά περιλαμβάνουν θηλυκό μοσχάρι Kobe τριών ετών, με βαθμολογία Α5 και πατάτες που προέρχονται από τοπικό ράντσο.

Η μοναδική του ιδέα τράβηξε την προσοχή των ντόπιων και των μέσων ενημέρωσης. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κυκλοφόρησε ένα ρεπορτάζ για τις κροκέτες του Asahiya, η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη.

«Σταματήσαμε να τις πουλάμε το 2016, επειδή ο χρόνος αναμονής έγινε πάνω από 14 χρόνια. Σκεφτόμασταν να σταματήσουμε τις παραγγελίες, αλλά δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα που ζητούσαν να συνεχίσουμε να τις προσφέρουμε», δήλωσε ο Nitta.

Το Asahiya ξανάρχισε να δέχεται παραγγελίες για αυτές τις κροκέτες το 2017, αλλά αύξησε την τιμή. «Εκείνη την εποχή, αυξήσαμε την τιμή στα 540 γιεν (3,36 ευρώ). Αλλά από τότε που άρχισε η εξαγωγή του βοδινού κρέατος Kobe, οι τιμές του έχουν διπλασιαστεί, οπότε το γεγονός ότι η παραγωγή κροκετών δημιουργεί έλλειμμα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Νίτα.

Η παραγωγή έχει επίσης ενισχυθεί από 200 κροκέτες την εβδομάδα σε 200 την ημέρα. «Μας λένε ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους και να φτιάχνουμε κροκέτες πιο γρήγορα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιοκτήτης καταστήματος που να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να παράγει περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα... Λυπάμαι που τους αναγκάζω να περιμένουν. Θέλω όντως να φτιάχνω κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει».

Έτσι καταφθάνει ένα πακέτο με 10 κροκέτες από το Asahiya. Οι αποστολές γίνονται μόνο εντός ΙαπωνίαςAsahiya

Ευτυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις κροκέτες καταλήγουν να παραγγέλνουν το μοσχάρι Kobe, οπότε πρόκειται για μια σωστή στρατηγική μάρκετινγκ.

Κάθε κουτί Extreme Croquettes, το οποίο περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, πωλείται προς 2.700 γιεν (16,81 ευρώ). Το κατάστημα στέλνει τακτικά ενημερωτικό δελτίο στους πελάτες που περιμένουν, πληροφορώντας τους για την τελευταία εκτίμηση αποστολής.

Οι πελάτες που παραλαμβάνουν κροκέτες αυτές τις μέρες έκαναν τις παραγγελίες τους πριν από περίπου 10 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχουν 63.000 άτομα στην «ουρά».

Με πληροφορίες από: These Japanese beef croquettes are so popular there’s a 43-year waitlist by Maggie Hiufu Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ