ΚΟΣΜΟΣ

Από συνέντευξη σε συνέντευξη ο Ερντογάν: Νέα τηλεοπτική εμφάνιση στο Reuters

Από συνέντευξη σε συνέντευξη ο Ερντογάν: Νέα τηλεοπτική εμφάνιση στο Reuters
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, εντός κι εκτός της χώρας του, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο πρακτορείο Reuters. REUTERS/Umit Bektas

Παράλληλα με τη μάχη ενάντια στον εσωτερικό «εχθρό», σε πλήξη εξέλιξη βρίσκεται και μία επικοινωνιακή μάχη, ώστε η Τουρκία να βγει αλώβητη – ή, έστω, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες – διεθνώς.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας αγώνας δρόμου. Αλλά ένας αγώνας αντοχής που απαιτεί χειρουργική διαχείριση των εσωτερικών αλλά και των διεθνών σχέσεων.

Με το κουρδικό ζήτημα να παραμένει ανοιχτή πληγή, το Ισλαμικό Κράτος να παραμένει παράγοντας τρομοκράτησης και αποσταθεροποίησης στα νότια της Τουρκίας, με το προσφυγικό να πιέζει, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να τίθεται εν αμφιβόλω και τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ να απειλείται, ο πανίσχυρος Τούρκος ηγέτης καλείται να σώσει τα προσχήματα, διασώζοντας την "τιμή" της χώρας του αλλά και προσωπικά του ιδίου, διεθνώς.

Έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα τηλεοπτικών συνεντεύξεων σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια όχι μόνο να πείσει αλλά και να καθησυχάσει ημετέρους και ξένους πως η Τουρκία δεν επιστρέφει στο σκοτεινό παρελθόν της.

Αρχικά, στο CNN, έπειτα στο Al Jazeera και, τελικά, στο Reuters, υπεραμύνεται των επιλογών του, παρά τις έντονες επικρίσεις περί "δικτατορικών μεθόδων" από τη διεθνή κοινότητα, επαναλαμβάνοντας πως η κρισιμότητα της ιστορικής περίστασης επέβαλε σκληρή καταστολή, διώξεις, «καρατομήσεις» και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης τρίμηνης διάρκειας – κάτι που έχει να δει η χώρα από το ’80.

Ο «νόμος περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» επιβάλλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών, οικονομικών κρίσεων και διατάραξης της δημόσιας τάξης και επιτρέπει στον πρόεδρο και τους υπουργούς του να παρακάμπτουν τη βουλή για τη θέσπιση νέων νόμων, τον περιορισμό ελευθεριών και την κατάργηση δικαιωμάτων, όπου κριθεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ