ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων η Ευρώπη: Διαμαρτύρονται για μισθούς, καύσιμα και εισαγωγές

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων η Ευρώπη: Διαμαρτύρονται για μισθούς, καύσιμα και εισαγωγές
Διαμαρτυρίες αγροτών και στη Γαλλία AP Photo / Jean-Francois Badias

Μετά την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, άρχισαν να κινητοποιούνται και οι Ιταλοί αγρότες, με αιτήματα όπως την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρήσης αλεύρων από έντομα.

  • Περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν την Τετάρτη (24/1) πάνω στα τρακτέρ τους στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, έξω από την πόλη της Ασίζης.
  • Παράλληλα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ανατολικά της Ρώμης, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο.
  • Βόρεια της Ρώμης, στην περιοχή Όρτε, δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ, διαδήλωσαν κοντά στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.
  • Περισσότεροι από 60 αγρότες πήραν μέρος σε πορεία που οργανώθηκε στην Λούκα της Τοσκάνης, με συνθήματα όπως «δεν θέλουμε συνθετικό φαγητό, θέλουμε μόνο να σώσουμε το φαγητό μας».
  • Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Μπολόνια
  • Στη Σικελία, περίπου 50 αγρότες ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα του νησιού, το Παλέρμο και έφτασαν μέχρι την περιοχή της Σιάκα.

«Η κινητοποίησή μας είναι ουσιαστικά μια μορφή αυτοάμυνας. Η σιωπή των πολιτικών και των συνδικάτων είναι εκκωφαντική: λέμε όχι στο κρασί με ζάχαρη, στα οπωροκηπευτικά από τη βόρεια Αφρική, στο αλεύρι από έντομα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Βέλγοι αγρότες συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες / AP Photo/Virginia Mayo

Σε θέση μάχης οι αγρότες και στη Γερμανία

Εβδομάδα ανασύνταξης, συντονισμού και σχεδιασμού των επόμενων κινητοποιήσεων είναι αυτή που διανύουμε και για τους Γερμανούς αγρότες, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα του αγροτικού ντίζελ, θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ στην «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου.

Ημέρα - κλειδί σύμφωνα με γερμανικές ιστοσελίδες αγροτών αναμένεται να είναι η 26η Ιανουαρίου, κατά την οποία η Γερμανική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει στις 2 Φεβρουαρίου και από το δεύτερο νομοθετικό σώμα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται μικρότερης εμβέλειας αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη Γερμανία. Την Πέμπτη 25/1 αναμένεται να αφιχθεί στο Μάιντς και ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ για ένα επιχειρηματικό φόρουμ. Μένει να φανεί αν θα του επιφυλάξουν την ίδια υποδοχή, όπως στις αρχές του έτους, εμποδίζοντάς τον να κατέβει από φέριμποτ στη βόρεια Γερμανία.

Και οι αγρότες του Βρανδεμβούργου ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Μάλιστα σύμφωνα με την Ένωση Αγροτών Βρανδεμβούργου σχεδιάζουν να έρθουν και πάλι στο Βερολίνο την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, για να διαδηλώσουν έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων και να τους αφήσουν έγγραφο με τα αιτήματά τους και τις προτάσεις του κλάδου για την αγροτική μεταρρύθμιση.

Μεγάλης κλίμακας αγροτική κινητοποίηση προετοιμάζεται το Σάββατο στο Μαγδεμβούργο από διάφορες αγροτικές ενώσεις της Σαξονίας.

Εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους του Στρασβούργου / AP Photo/Jean-Francois Badias

Πολωνία: Αποκλεισμένοι πάνω
από 160 δρόμοι σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες των Πολωνών αγροτών παρά το δυνατό ψύχος. Σήμερα, Τετάρτη 24/1, απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, καταγγέλλοντας τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και να ζητήσουν μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην Πολωνία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 160 αποκλεισμοί δρόμων και κυκλοφοριακών αξόνων κατά μήκος όλης της Πολωνίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριαν Βαβρζίνιακ, ο εκπρόσωπος τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Solidarnosc RI, η οποία συντόνισε αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Είμαστε αντίθετοι προς τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και ζητάμε μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο Βαβρζίνιακ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.

Περισσότερα από 100 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι, στη νοτιοανατολική Πολωνία, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα προς την πόλη Ντέμπλιν, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, προκαλώντας σοβαρό μποτιλιάρισμα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η γεωργία αργοπεθαίνει», ήταν μεταξύ άλλων το σύνθημα που αναγραφόταν σε πλακάτ των αγροτών.

Συμμετέχοντας ο ίδιος στον αποκλεισμό ενός δρόμου στο Ζούστσζιν, κοντά στο Βρότσλαβ (νοτιοδυτικά), ο Βαβρζίνιακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 140 τρακτέρ.

Ρουμανία: Μπλόκα στο Βουκουρέστι
και στα σύνορα με Ουκρανία

Εκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν πριν από περίπου 10 ημέρες κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με αντικείμενο το υψηλό κόστος της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, ειδικά απο το σιτάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ