ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε ανάποδα στη Σελήνη

Ιαπωνία: Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε ανάποδα στη Σελήνη
JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University via AP

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσγείωση από την Ιαπωνία διαστημικού σκάφους με μεγάλο βαθμό ακρίβειας στη Σελήνη καθώς οι φωτογραφίες που φτάνουν στη Γη δείχνουν ότι το σκάφος είναι ανάποδα. 

Η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία - όταν το Smart Lander for Investigating Moon (Slim) προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (20/1).

Προβλήματα με τις ηλιακές μπαταρίες του σκάφους αρχικά δυσκόλεψαν τον προσδιορισμό του αν είχε προσγειωθεί στην προβλεπόμενη περιοχή. Όμως τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) δείχνουν ότι προσγειώθηκε 55 μέτρα από την περιοχή-στόχο, ανάμεσα σε δύο κρατήρες σε μια περιοχή που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.

Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσγείωση έγινε με πρωτοφανή ακρίβεια. Οι περισσότεροι προηγούμενοι ανιχνευτές στόχευαν σε πολύ ευρύτερες ζώνες προσγείωσης πλάτους έως και 10 χιλιομέτρων - γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αμέτρητες προκλήσεις που παρουσιάζουν οι προσεδαφίσεις στο φεγγάρι 54 χρόνια αφότου ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ακόμη και έτσι οι Ιάπωνες θεωρούν ότι η αποτολή στέφθηκε από επιτυχία. «Αποδείξαμε ότι μπορείς να προσγειωθείς στο σημείο που θέλεις και όχι στο σημείο που μπορούσες» δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Σινιχίρο Σακάι. «Ανοίξαμε την πόρτα για μια νέα εποχή», πρόσθεσε.

Στόχος της αποστολής είναι η ανάλυση των πετρωμάτων, μέσω της οποία η Jaxa ελπίζει να ρίξει φως στο μυστήριο των πιθανών υδάτινων πόρων του φεγγαριού - κλειδί για τη δημιουργία βάσεων εκεί μια μέρα ως πιθανές στάσεις στο δρόμο προς τον Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ