ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Υπήρξαν κενά στις μυστικές μας υπηρεσίες – πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Ερντογάν: Υπήρξαν κενά στις μυστικές μας υπηρεσίες – πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters από το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 REUTERS/Umit Bektas

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας υπέπεσαν σε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις, προτού εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις σύντομα θα αναδιαρθρωθούν.

Επισήμανε δε ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή, ωστόσο δεν θα είναι κάτι το εύκολο, καθώς –όπως τόνισε– «βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

Όπως τόνισε, «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στις υπηρεσίες μας πληροφοριών, δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την επέκτασή της πέραν των αρχικών τριών μηνών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τόνισε ότι η κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen), τον οποίο κατηγορεί ως ιθύνοντα νου για την προσπάθεια ανατροπής του, θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μια αποσχιστική, τρομοκρατική οργάνωση», παραλληλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραξικοπηματίες με το PKK.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη· οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό της χώρας και στασίασαν κατά του κράτους», είπε αποκαλώντας τα περιστατικά της Παρασκευής «απάνθρωπα» και «ανήθικα».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 246, εξαιρουμένων των στασιαστών, αυτός των τραυματισμένων στους 2.185.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από τη Standard & Poor's, με πλήθος αναλυτών και σχολιαστών να εκτιμούν ότι τα γεγονότα της Παρασκευής και όσα ακολούθησαν θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν λίγες φορές που ο Ερντογάν είχε καταφερθεί με σκληρά λόγια για τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης. Αυτή τη φορά ήταν λάβρος, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή «είναι στο πλευρό του πραξικοπήματος και όχι στη δημοκρατία».

Πρόσθεσε δε ότι, αν η Moody's παίξει το ίδιο χαρτί, δεν θα συνιστά αντικειμενική απόφαση.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ