ΚΟΣΜΟΣ

Πρότειναν στον Ερντογάν να διαφύγει στην Ελλάδα

Πρότειναν στον Ερντογάν να διαφύγει στην Ελλάδα
Διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στη γέφυρα του Βοσπόρου REUTERS/Osman Orsa

Νέες αποκαλύψεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου παραθέριζε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή μόλις έγινε γνωστή η απόπειρα πραξικοπήματος, έρχονται στο φως από τον τουρκικό Τύπο.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Posta, επικαλούμενη μαρτυρία του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές κατά τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος συμβουλευόταν τους συνεργάτες του σχετικά με τον τρόπο της ασφαλούς διαφυγής του από τη Μαρμαρίδα δεχόταν καταιγισμό προτάσεων για τη διαχείριση της κατάστασης.

posta

Μάλιστα μία από τις επιλογές που προτάθηκαν στον Ερντογάν ήταν να μεταφερθεί σε «κάποιο ελληνικό νησί» άμεσα και με ασφάλεια, κάτι που του προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό και είπε, σύμφωνα με την Posta:

«τι δουλειά έχω εγώ εκεί, θέλω να με πάτε στην Κωνσταντινούπολη».

Αφού η λύση του ελληνικού νησιού απορρίφθηκε αμέσως, οι συνεργάτες του Ερντογάν του έδωσαν δύο άλλες επιλογές για την ασφαλή διαφυγή του από την Μαρμαρίδα.

Η πρώτη ήταν να φύγει μέσω θαλάσσης, λύση που επίσης απορρίφθηκε καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα έπρεπε να περάσει από ναυτική βάση, η οποία ενδεχομένως ελέγχετο από πραξικοπηματίες. Έτσι επελέγη η δεύτερη, δηλαδή να φύγει αεροπορικώς.

Διαδήλωση υποστήριξης στον Ερντογάν

Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πιστοί στο κάλεσμα, από την πρώτη στιγμή της επικράτησής του, στον Ερντογάν να επαγρυπνούν με τις οικογένειές τους σε ανοικτούς χώρους σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Το πλήθος φώναζε διαρκώς μαχητικά συνθήματα ενώ η συγκέντρωση είχε ιδιαίτερο παλμό καθώς λίγη ώρα πριν από το ραντεβου στη γέφυρα του Βοσπόρου, είχε δοθεί στη δημοσιότητα ακόμη ένα βίντεο-σοκ από τη βραδιά του πραξικοπήματος, με στρατιώτες να πυροβολούν στο ψαχνό πολίτες.

Φόβοι για νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Την ώρα που πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κι άλλων πραξικοπηματιών, η πτήση έξι ελικοπτέρων και drones πάνω από την Προύσσα προκάλεσε νέα κινητοποίηση για καινούργια πραξικόπημα.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο twitter, αλλά λίγο αργότερα "εξαφανίστηκε" ακούγεται ήχος ελικοπτέρου μέσα στη νύχτα, ενώ φαίνονται και φώτα από κάτι που δεν αναγνωρίζεται ως ελικόπτερο.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το ελικόπτερο έκανε περιπολία στην περιφέρεια της Προύσας για περίπου 40 λεπτά, πριν κατευθυνθεί προς τη Γιάλοβα.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από από 12 ελικόπτερα, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία φαίνεται να αγνοούνται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, γεγονός που ενισχύει τη θεωρεία κάποιων ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να βρίσκεται στα σκαριά.

Αναζητούν 1.000 στρατιωτικούς για το πραξικόπημα

2016 07 20T141237Z 501225038 S1AETQRGJLAA RTRMADP 3 TURKEY SECURITY

Τούρκοι στρατιώτες αναζητούν συναδέλφους τους που δεν έχουν παραουσιαστεί στις μονάδες τους/Πηγή: REUTERS/Kenan Gurbuz

Ακόμη 1.000 στρατιωτικοί καταζητούνται από τις τουρκικες αρχές για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, πρόκειται για 1.000 στρατιωτικούς που δεν έχουν παρουσιαστεί στις μονάδες τους και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται, με την τουρκική κυβέρνηση να θεωρεί ότι πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν κι έχουν εξαφανιστεί για να αποφύγουν τη σύλληψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ