ΚΟΣΜΟΣ

Προς αναβολή οι έρευνες εντοπισμού της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines

Προς αναβολή οι έρευνες εντοπισμού της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines
EPA / FAZRY ISMAIL

Στην απόφαση να παύσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους της Malaysian Airlines που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Μάρτιο του 2014, οδηγούνται οι Αρχές

Ειδικοί από την Μαλαισία, την Κίνα και την Αυστραλία, σε κοινή ανακοίνωση, ανέφεραν πως μόλις «χτενίσουν» την προκαθορισμένη περιοχή αναζήτησης, το κυνήγι του χαμένου αεροσκάφους θα παύσει εάν δεν βρεθεί.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας είπε χαρακτηριστικά πως αυτή η από κοινού απόφαση δε σημαίνει πως παραιτούνται από την εύρεση του αεροσκάφους, αλλά οι ελπίδες αρχίζουν να εξανεμίζονται.

Ειδικές ομάδες ερευνών, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιούν έρευνες σε μία περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ελλάδας, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Η περιοχή των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αναμένεται να «εξαντληθεί» σε περίπου 3 μήνες.

Υπάρχει, όμως, μία νέα θεωρία εδώ και περίπου μία εβδομάδα η οποία υποστηρίζει πως το αεροπλάνο μπορεί να «γλίστρησε» μέσα στη θάλασσα, παρά να προσέκρουσε στις τελευταίες του στιγμές. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση τα τελευταία δύο χρόνια οι ομάδες αναζήτησης να ψάχνουν στη λάθος περιοχή.

Σύμφωνα με τη, σημερινή, ανακοίνωση των Aρχών: «Με λιγότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να απομένουν προς αναζήτηση στην περιοχή υψηλής προτεραιότητας, οι υπουργοί αναγνωρίζουν πως παρόλες τις εξαιρετικές προσπάθειες όλων των πλευρών, η πιθανότητα να βρεθεί το αεροσκάφος εξανεμίζονται.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως εάν το αεροπλάνο δε βρεθεί στην τρέχουσα περιοχή αναζήτησης και με την απουσία πιστευτών νέων αποδείξεων που να οδηγούν σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία, οι έρευνες δε θα σταματήσουν, αλλά θα παύσουν μετά την ολοκλήρωση της αναζήτησης των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η παύση δε σημαίνει και τη λήξη των ερευνών. Οι υπουργοί επαναλαμβάνουν πως οι φιλοδοξίες εντοπισμού της πτήσης δεν εγκαταλείπονται. Εάν προκύψουν νέες πληροφορίες που θα μπορούν να προσεγγίσουν την ακριβή τοποθεσία του αεροσκάφους, θα εξεταστούν τα πιθανά επόμενα βήματα».

Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014, με 239 επιβάτες και προσωπικό, σε μία πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ