ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίκη οδηγείται η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε δίκη οδηγείται η Κριστίν Λαγκάρντ
REUTERS/Jacky Naegelen

Η Εισαγγελία του Παρισιού αποφάσισε την Παρασκευή την παραπομπή σε δίκη της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση της γιγάντιας αποζημίωσης, που κατέβαλε το γαλλικό Δημόσιο στον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί, την περίοδο που η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών.

Το 2008, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, η Λαγκάρντ έδωσε το πράσινο φως ώστε η διαμάχη ανάμεσα στον επιχειρηματία ΜπερνάρΤαπί και στο γαλλικό Δημόσιο να φύγει από τα τακτικά δικαστήρια και να επιλυθεί στη διαιτησία. Ήταν μια χρυσοφόρος απόφαση για τον Ταπί, στον οποίο η διαιτησία επιδίκασε 404 εκατ. ευρώ.

Αργότερα, δικαστήριο έκρινε ότι είχε συντελεστεί απάτη, καθώς ένας από τους διαιτητές είχε σχέσεις με τον Ταπί, ενώ πιο πρόσφατα, άλλο δικαστήριο υποχρέωσε τον μεγιστάνα να επιστρέψει όλο το ποσό. Το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη Λαγκάρντ άνοιξε το 2014 και η κατηγορία για την οποία ερευνάται είναι η αμέλεια.

Η ίδια η Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει πως δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι η απόφαση για παραπομπή της υπόθεσης Ταπί στη διαιτησία ελήφθη από τον τότε πρόεδρο Σαρκοζί. Η ίδια ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

Το δικαστήριο της Γαλλίας κλήθηκε να αποφασίσει μέχρι της 22 Ιουλίου αν η Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί ή όχι και η απάντηση ήταν θετική, όπως αναφέρει το Bloomberg.

H πρώην υπουργός και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ θα κληθεί να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR), το αρμόδιο όργανο για τα αδικήματα που διαπράττουν αξιωματούχοι στη διάρκεια της θητείας τους. Η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση έως 12 μήνες και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με "την εμπιστοσύνη" του τη γενική διευθύντριά του. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, "εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ