ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Πιο αυστηρές ποινές για βιασμούς κι εγκλήματα τιμής

Πακιστάν: Πιο αυστηρές ποινές για βιασμούς κι εγκλήματα τιμής

Το πρόσφατο έγκλημα τιμής, με θύμα την Qandeel Baloch, την Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν, έκανε τη Βουλή της ασιατικής χώρας να προχωρήσει σε νομοθετική μεταρρύθμιση με την οποία θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Πακιστάν, ενέκρινε τις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να κάμψει τις επιφυλάξεις των άλλων κομμάτων κι έτσι τα νομοσχέδια, που μεταξύ άλλων ενισχύουν τη θέση των θυμάτων βιασμού κι εγκλημάτων τιμής, θα τεθούν προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο στις αρχές Αυγούστου.

Μεταξύ των τροποποιήσεων που έχουν αρχικά εγκριθεί σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ποινές για τα εγκλήματα τιμής , είναι και η αφαίρεση της δυνατότητας αθώωσης του θύτη, σε περίπτωση που τον συγχωρήσει η οικογένεια του θύματος.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο κατά του βιασμού, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα θύματα, προβλέπεται πρόστιμο, αλλά και ποινή φυλάκισης ως και τρία χρόνια για όποιον αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα του θύματος.

Αυτό που θεωρείται καινοτόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι η προσπάθεια να γίνει υποχρεωτική η εξέταση DNA, στο πλαίσιο των ερευνών για όλες τις υποθέσεις βιασμού.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή, συμφώνησαν στις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και διαμόρφωσαν έτσι την τελική μορφή του, που μεταξύ άλλων προβλέπει ποινή φυλάκισης 25 χρόνια, ενώ αυτή θα μεγαλώνει σε περίπτωση που δεν προστατεύεται η ταυτότητα του θύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ