ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Δεν αποσύρεται από τη Γάζα - Δεν προχωρά σε συμφωνία η Χαμάς χωρίς εκεχειρία

Νετανιάχου: Δεν αποσύρεται από τη Γάζα - Δεν προχωρά σε συμφωνία η Χαμάς χωρίς εκεχειρία
Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Ariel Schalit

Στον «αέρα» τινάζεται οποιαδήποτε προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει την Τρίτη (30/1), πως δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον πολιορκημένο θύλακα και τη Χαμάς να ξεκαθαρίζει πως χωρίς εκεχειρία, δεν προχωρά σε καμία συμφωνία. 

Επιπλέον, ο Νετανιάχου ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας πως δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές επί σειρά ετών, κάτι το οποίο ζητείται από την παλαιστινιακή Αρχή ως όρος για να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Αποκρούει, έτσι, τις αναφορές που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές πως:

«Δεν θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο αν δεν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του. Αυτό σημαίνει εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας και διασφάλιση πως η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η οργάνωση δεν θα εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν Ισραηλινούς ομήρους χωρίς να διασφαλιστεί μια συνολική εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ