ΚΟΣΜΟΣ

Σε θέσεις «μάχης» Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες - Κρίσιμη σύνοδος της Ε.Ε

Σε θέσεις «μάχης» Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες - Κρίσιμη σύνοδος της Ε.Ε
Από τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών AP Photo/Matthieu Mirville

Γάλλοι αγρότες συνεχίζουν να «πολιορκούν» το Παρίσι λαμβάνοντας θέσεις πέριξ της γαλλικής πρωτεύουσας την ώρα που στους δρόμους παραμένουν και οι Βέλγοι με τις Αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μην προσπαθήσουν με μεταβούν στις Βρυξέλλες με το αυτοκίνητό τους την Τετάρτη (31/1) και την Πέμπτη (1/2). 

Αυτό γιατί οι Βέλγοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν ηχηρό παρών την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών στην πρωτεύουσα την Πέμπτη (1/2).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μπλόκα και πάνω από 10.000 αγρότες στους δρόμους.

Με τη Γαλλία έχει ρίξει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητά την εξαίρεση από κάποιους κανόνες της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό θα έχει επαφές σήμερα στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει τις ανησυχίες του για τον αγροτικό τομέα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.

Ήδη πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στους ηγέτες της ΕΕ να καθυστερήσουν τη θέσπιση κανόνων που θα απαιτούν από τους γεωργούς να διατηρούν ένα ορισμένο ποσό γης σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική.

Η αντίθεση στους λεγόμενους κανόνες αγρανάπαυσης έχει εν μέρει τροφοδοτήσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη στη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο κανόνας της αγρανάπαυσης δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το επόμενο έτος.

«Η πρόταση της Επιτροπής, που στάλθηκε σήμερα στα κράτη μέλη τα οποία θα την ψηφίσουν σε συνεδρίαση της επιτροπής, παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των γεωργών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης τα αιτήματα που εξέθεσαν αρκετά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες στη Γαλλία

Οι διαμαρτυρίες εντάσσονται σε μια εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των αγροτών και της γαλλικής κυβέρνησης. Οι αγρότες έχουν μια σειρά από παράπονα προς την κυβέρνηση που αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα, τον αθέμιτο ξένο ανταγωνισμό και υπερρύθμιση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα.

«Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε όσο χρειάζεται», λέει ο Φλοριάν Πορτμέρ ένας 33χρονος αγρότης ένας από τους πολλούς που έχουν στήσει μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Α1, σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, καθώς οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μικρές, αλλά αν οι αγρότες κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τότε το Παρίσι κινδυνεύει να μείνει με τρόφιμα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για τρεις ημέρες.

«Στόχος μας δεν είναι να ενοχλήσουμε ή να καταστρέψουμε τη ζωή των Γάλλων, στόχος μας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να βρει γρήγορα λύσεις για την έξοδο από την κρίση», λέει ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας.

Αλλά για να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή.

«Τα έξοδά μας αυξάνονται συνεχώς», λέει ο Πορτμέρ και υπάρχει και η γαλλική γραφειοκρατεία.

Οι αγρότες λένε ότι είναι απογοητευμένοι με τους κανόνες επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ιδίως με τη νέα απαίτηση να αφήνουν το 4% των γεωργικών εκτάσεων σε αγρανάπαυση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχωρεί στο θέμα αυτό.

Άλλοι αγρότες παραπονιούνται για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων στα ύψη.

Παράπονα υπάρχουν και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς. Οι Γάλλοι αγρότες και όχι μόνο εκείνοι υποστηρίζουν ότι αυτό τους φέρνει σε τεράστιο μειονέκτημα, με τους εμπόρους να προτιμούν φθηνότερες εισαγωγές που δεν υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ