ΚΟΣΜΟΣ

Social Media: Πάνω από 5 δισ. οι χρήστες - «Χρυσό» στην Κένυα και το Facebook

Social Media: Πάνω από 5 δισ. οι χρήστες - «Χρυσό» στην Κένυα και το Facebook
Pixabay

Ξεπέρασε το όριο των 5 δισεκατομμυρίων το 2023, ήτοι το 62,3% του παγκόσμιου πληθυσμού ο αριθμός των ενεργών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 31/1.

Ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί κατά 5,6% σε διάστημα ενός έτους, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός γνώρισε μια ανάπτυξη κατά 0,9%, διευκρινίζει η έκθεση την οποία συνέταξαν η υπηρεσία We are social και η εταιρεία Meltwater, βάσει των εκτιμήσεων του Kepios, ενός εξειδικευμένου συμβουλίου στη μελέτη των ψηφιακών χρήσεων.

Συγκριτικά 5,35 δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν μία σύνδεση στο διαδίκτυο.

Πρώτο σε σειρά μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τον αριθμό χρηστών, κατατάσσεται το Facebook(όμιλος Meta), που γιορτάζει την Κυριακή την 20η επέτειό του, το οποίο μετρά συνολικά 2,19 δισεκατομμύρια χρήστες. Προηγείται του Instagram(1,65 δισεκατομμύρια), ενώ με μικρή διαφορά ακολουθεί το TikTok (1,56 δισεκατομμύρια).

Ανά χώρα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της υπηρεσία We are social για τους πιο φανατικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο: Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στην Κένυα, με μέσο όρο 3 ώρες και 43 λεπτά την ημέρα – μόλις δύο λεπτά περισσότερα από τη δεύτερη Νότια Αφρική.

Την πρώτη εντεκάδα των χωρών με μέσο όρο έως και 3 ώρες και 4 λεπτά συμπληρώνουν κατά σειρά οι: Βραζιλία, Φιλιππίνες, Νιγηρία, Κολομβία, Χιλή, Μεξικό, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και Αργεντινή.

Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι στις 2 ώρες και 23 λεπτά, ενώ η Ελλάδα καταγράφει μέσο όρο σχεδόν δύο ώρες (1 ώρα και 53 λεπτά).

Γράφημα για τους πιο φανατικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο: Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στην Κένυα, με μέσο όρο 3 ώρες και 43 λεπτά την ημέρα - δύο λεπτά περισσότερα από τη δεύτερη Νότια Αφρική / Πηγή: We are social

Στο τέλος της λίστα είναι η Ιαπωνία με μόλις 53 λεπτά μέσο όρο, ενώ προηγούνται οι Νότια Κορέα με 1 ώρα και 6 λεπτά, Ολλανδία με 1 ώρα και 30 λεπτά, Αυστρία με 1 ώρα και 32 λεπτά και Βέλγιο με 1 ώρα και 35 λεπτά.

Τα προφίλ bot

Η έκθεση αναγνωρίζει, εντούτοις, έναν βαθμό ανακρίβειας που οφείλεται κυρίως στους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς και στους χρήστες που εγγράφονται με διαφορετικές ταυτότητες.

Απόδειξη της περιέργειας που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι επισκέψεις στη σελίδα της Wikipedia, την οποία έχουν συμβουλευτεί περισσότερο το 2023 σε όλες τις γλώσσες είναι εκείνη του ChatGPT, του γνωστότερου λογισμικού της αναπαραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία OpenAI.

  • Η We are social είναι μια διεθνής υπηρεσία με 1.100 εργαζόμενους σε 19 γραφεία παγκοσμίως. Ιδρυθείσα στο Όσλο, στη Νορβηγία, το 2001, η Meltwater διαθέτει 50 γραφεία σε έξι ηπείρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ