ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο στρατός κατέστρεψε 10 UAVS των Χούθι στην Υεμένη και τρία ιρανικά UAVS στον Κόλπο του Άντεν

ΗΠΑ: Ο στρατός κατέστρεψε 10 UAVS των Χούθι στην Υεμένη και τρία ιρανικά UAVS στον Κόλπο του Άντεν
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 1/2 πως δυνάμεις του κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας επιδρομής στην Υεμένη 10 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Παράλληλα, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε χθες Τετάρτη «τρία ιρανικά UAVs» και βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν.

Τα drones των Χούθι ήγειραν «άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Το ανακοινωθέν της CENTCOM επιβεβαιώνει πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε νωρίτερα δημοσιογράφος του CBS News, επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή του τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

«Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαχρέιν μας είπε μόλις πριν από δέκα λεπτά ότι (αμερικανικά μαχητικά) F-18 Super Hornet βομβάρδισαν 10 drones στη δυτική Υεμένη» που ήταν έτοιμα να εξαπολυθούν, ανέφερε η διευθύντρια και παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του CBS, η Νόρα Ο’ Ντόνελ, επίσης μέσω X.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε χθες Τετάρτη «τρία ιρανικά UAVs» και βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Χθες Τετάρτη «περί τις 20:30 (ώρα Σανάα· 19:30 ώρα Ελλάδας) οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (...) Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το USS Carney (DDG 64)», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της CENTCOM.

Προτού συμπληρωθεί μια ώρα, στις 21:10 (20:10) το ίδιο αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ «κατέρριψε τρία ιρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» τα οποία βρίσκονταν «κοντά» του, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν ήταν οπλισμένα ή όχι. «Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημειώνεται πάντως στο δελτίο Τύπου.

Εμπορικό πλοίο πλήττεται από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης

Πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε εμπορικό πλοίο, έκανε γνωστό σήμερα η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, μετά την ανακοίνωση των ανταρτών Χούθι με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον αμερικανικού σκάφους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εμπορικό πλοίο έγινε στόχος ‘πυραύλου’ ενώ κινείτο (...) ανοικτά της Άντεν, στην Υεμένη», ανέφερε η Ambrey, προσθέτοντας πως το πλήρωμα έκανε λόγο για «έκρηξη» πάνω στο σκάφος.

«Η Ambrey πληροφορήθηκε ότι ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε (...) από την Τάιζ», επαρχία της νότιας Υεμένης, πρόσθεσε η εταιρεία.

Χθες Τετάρτη οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστοποίησαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου, το οποίο κατονόμασαν ως KOI και το οποίο, κατ’ αυτούς, είχε προορισμό ισραηλινό λιμάνι.

Ο Γιαχία Σάρι, εκπρόσωπος των ανταρτών, διαβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως καταφέρθηκε «απευθείας πλήγμα στο πλοίο» στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δεδομένα του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, το KOI είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Oceonix Services με έδρα τη Βρετανία. Στον στόλο της εταιρείας αυτής ανήκει επίσης το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda, το οποίο υπέστη ζημιά όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στην ίδια περιοχή το Σάββατο, κατά το πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ