ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Βρέθηκαν πτώματα με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι

Λιβύη: Βρέθηκαν πτώματα με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι
Φωτογραφία αρχείου από μάχες στη Λιβύη REUTERS/Goran Tomasevic

Πτώματα ανθρώπων που φαίνεται πως εκτελέστηκαν εν ψυχρώ εντοπίστηκαν στην Βεγγάζη.

Τα πτώματα, που δεν έχουν αναγνωριστεί, φέρουν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, όπως ανέφερε ένας γιατρός στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Λιβύης.

Σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από αυτή την εκτέλεση που φαίνεται να έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, δήλωσε ο επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ, καταγγέλλοντας ένα έγκλημα πολέμου και καλώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για το έγκλημα.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν στην Λάιτι, μια συνοικία που οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ απέσπασαν φέτος από μια συμμαχία ισλαμιστών και άλλων. Πάντως στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις δυνάμεις του Χάφταρ αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, τονίζοντας πως διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Βεγγάζη αποτελεί θέατρο αιματηρών μαχών μεταξύ δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση και διαφόρων ενόπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της Άνσαρ Ασαρία, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ έχουν εξαπολύσει στην περιοχή εκστρατεία τα τελευταία δύο χρόνια ενάντια σε ένα συνασπισμό ένοπλων παρατάξεων που είναι γνωστή ως Μάτζλις αλ Σούρα. Οι δυνάμεις του έχουν προελάσει σε αρκετές περιοχές τους τελευταίους μήνες, αλλά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την Πέμπτη πως οι αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του Χάφταρ θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών αιχμαλώτων στη Βεγγάζη.

Η ΜΚΟ ανέφερε πως κατά τα φαινόμενα η Μάτζλις αλ Σούρα πιθανόν χρησιμοποιεί κρατούμενους ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου. Πρόσθεσε πως οι αιχμάλωτοι πιθανότατα κρατούνται στην περιοχή Γκαντφούντα, όπου οι δυνάμεις του Χάφταρ πρόσφατα έριξαν από αέρος φυλλάδια καλώντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ