ΚΟΣΜΟΣ

Ελικόπτερο προσγειώνεται στο γήπεδο της Μπεσίκτας τη νύχτα του πραξικοπήματος (vid)

Ελικόπτερο προσγειώνεται στο γήπεδο της Μπεσίκτας τη νύχτα του πραξικοπήματος (vid)
Και με ελικόπτερο έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη οι στρατιώτες που μετείχαν στο πραξικόπημα (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Murad Sezer

Ακόμη ένα αποκαλυπτικό βίντεο από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η προσγείωση ενός ελικοπτέρου στη σέντρα του γηπέδου Vodafone Arena, που είναι η έδρα της Μπεσίκτας, τη νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής.

Μόλις το στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώνεται στο γρασίδι του γηπέδου, αρχίζουν να αποβιβάζονται στρατιώτες, αν κρίνει κανείς κι από τα πλάνα που ακολουθούν, από τις κάμερες ασφαλείας στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου, όπου φαίνονται δεκάδες στρατιώτες με όπλα στα χέρια, αλλά και άνδρες με πολιτικά.

Στο βίντεο, που δημοσιεύεται στο πρακτορείο ειδήσεων Dogan, αλλά και στην Hurriyet, φαίνονται οι στρατιώτες, που πιθανολογείται ότι ανήκαν στους υποστηρικτές του πραξικοπήματος, να προωθούνται στην Κωνσταντινούπολη με λεωφορείο. Το όχημα, στο οποίο έχουν επιβιβαστεί οι στρατιώτες και είναι σχεδόν ξαπλωμένοι στο πάτωμά του, κινείται χωρίς να έχει αναμμένα φώτα, προφανώς για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Αμερικανική βοήθεια στο αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Με τη σύσταση μιας ομάδας, με στελέχη από τις υπηρεσίες εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, προτείνουν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία να διατυπώσει το επίσημο αίτημά της για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ιεροκήρυκα ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας και ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοσή του στην Τουρκία.

Όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο TRT Haber «το αίτημά μας προς τις ΗΠΑ είναι απλό και σαφές. Δεν θα πρέπει να περιθάλπουν ένα πρόσωπο που αποπειράθηκε να κάνει πραξικόπημα».

2016 07 19T224027Z 1734258731 S1AETQOBQHAA RTRMADP 3 TURKEY SECURITY GULEN

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος/Πηγή: REUTERS/Greg Savoy/Reuters TV/File Photo

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα μεταβούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης της ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά παρακολουθεί το θέμα στενά.

Κάλεσε μάλιστα την Ουάσινγκτον να λάβει επιπλέον μέτρα, προειδοποιώντας για την πιθανότητα διαφυγής του Γκιουλέν σε άλλη χώρα, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Τουρκία. Η προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ήρθε ως απάντηση στην δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτνμεντ Τζον Κίρμπι ότι ο ίδιος δεν είναι ενήμερος για την επιβολή νομικών μέτρων κατά του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και τη δυσφορία του για την επιμονή των αμερικανών να ζητούν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Νωρίτερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τους δύο άνδρες να εκφράζουν την ελπίδα για στενή συνεργασία στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ